نحوه محاسبه تحمل بار تیرآهن

تیرآهن، یکی از مهم ترین مصالح مورد نیاز در صنعت ساختمان سازی است. به همین دلیل در زمان خرید و استفاده از آن حتما باید استاندارد و اصول مربوطه را رعایت نمود تا سازه ای محکم و پایدار ساخته شود. یکی از این اصول، محاسبه تحمل بار تیرآهن است که حتما باید به صورت دقیق و با توجه به سازه بررسی گردد. در این مقاله، قصد داریم به بررسی میزان تحمل بار انواع تیرآهن بپردازیم؛ با آهن ملل همراه باشید.

نسخه صوتی مقاله تحمل بار تیرآهن

اهمیت محاسبه تحمل بار

شاید مهم ترین و مشکل ترین وظیفه مهندس طراح، تعیین میزان دقیق بارهای وارده بر سازه در طول عمر سازه است. به طور کلی از هر نوع باری که بتواند بر سازه اثر بگذارد، نمی توان صرف نظر کرد و باید پس از تعیین میزان هرکدام، ترکیب بدترین وضعیت بارها را نیز معین کرد. یکی از مراحل لازم، محاسبه تحمل بار تیرآهن است که نیاز به اطلاعات و تخصص مربوط به خود دارد.

به طور کل، تمام بارهای وارده بر سازه را می توان به دو دسته بارهای مرده و بارهای زنده تقسیم کرد. در ادامه، انواع بارهای موجود که مهندس سازه باید آن ها را در نظر بگیرد، معرفی می کنیم.

انواع بارهای وارده بر سازه

به طور کلی، انواع بارهای وارده بر سازه، به دو دسته بارهای زنده و مرده تقسیم می شوند.

بارهای مرده

بارهایی که مقدار ثابتی دارند و محل استقرار آن ها تغییر نمی کند، بارهای مرده نامیده می شوند. به طور کل، بارهای مرده، شامل وزن اسکلت ساختمان و وزن قسمت هایی از ساختمان می باشد که جزء لاینفک سازه به حساب می آیند. به عنوان مثال در یک سازه فولادی، بارهای مرده شامل وزن اسکلت فولادی، دیوارها، کف ها، سقف، لوله کشی، اتصالات، تاسیسات بهداشتی و مشابه آن می شود.

بار مرده دقیق سازه، زمانی معین خواهد شد که طراحی سازه به اتمام رسیده و ابعاد قسمت های مختلف ساختمان انتخاب شده باشد. همچنین، تخمین بار مرده سازه می تواند بر اساس مراجعه به سازه ای مشابه یا روابط جداول و جزئیات معماری به دست آید. برای وزن مخصوص قسمت های مختلف ساختمان می توان به استاندارد شماره ۵۱۹ (حداقل بار وارده بر ساختمان ها و ابنیه فنی) موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مراجعه کرد. یک طراح باتجربه، معمولا قادر به تخمین بار مرده با دقت بالایی می باشد و می تواند با چنین تخمینی از تکرار محاسبات جلوگیری کند.

بارهای زنده

بارهای زنده به بارهایی گفته می شود که در طول بهره برداری از ساختمان، امکان جا به جایی و تغییر محل و مقدار آن بارها وجود داشته باشد. به عبارت دیگر، بارهایی که مرده نیستند در دسته بارهای زنده قرار می گیرند.

سربار یا بار زنده، به کلیه بارهای موثر اطلاق می شود که در نتیجه استفاده و بهره برداری از ساختمان بر آن تحمیل شود.

استاندارد شماره ۵۱۹ موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران

«سربار یا بار زنده، به کلیه بارهای موثر اطلاق می شود که در نتیجه استفاده و بهره برداری از ساختمان بر آن تحمیل شود.»

مثالی از بارهای زنده، شامل موارد زیر می شود:

  • بارهای کف
  • برف و یخ
  • باران
  • بار ترافیک پل ها
  • بارهای ضربه ای
  • بارهای جانبی
  • بارهای افقی

به طور کلی، بارهای زنده به دو گروه زیر تقسیم می شوند:

۱- سربارهای ساکن ولی قابل حرکت، مانند اثاثیه منزل و وسایل اداری، بارهای زنده با سرعت کم، مانند وزن اشخاص و حیوانات و … که بارهای ایستا نامیده می شوند.

۲- سربارهای متحرک با اثر جانبی قابل توجه، مانند ماشین ها و آسانسورها و جرّاَثقال ها (وسیله ای برای کشیدن بارهای سنگین) و … که به نام بارهای ضربه ای نامیده می شوند.

تنش و خستگی – در بارهای ثابت و غیر متغیر برای شدت نیرو (نیرو بر واحد سطح) به کار می رود و متقابلا نقش های حاصل از نیروهای متغیر و متناوب، خستگی نامیده شده است.

تحمل بار تیرآهن

تیرآهن به منظور افزایش استحکام و استقامت انواع سازه استفاده می گردد. تیرآهن ها عموما از فولاد و درصد مشخصی کربن تولید می شوند. این قطعات فلزی، قابلیت تحمل بارهای محوری و جانبی و همچنین، مقاومت خمشی بالایی دارند. جذب ارتعاش مناسب تیرآهن در مقابل نیروهای خارجی وارد شده، باعث شده است که این محصول، جزء رایج ترین مصالح مورد استفاده در ساختمان سازی باشد.

مهم ‌ترین پارامتر برای مقاومت در برابر بارگذاری های انجام شده، مربوط به شرایط طراحی و ساخت محصول و رعایت اصول استاندارد است. اگر پارامترهای تولید تیرآهن بر اساس استانداردهای مصوب در نظر گرفته شود، به راحتی می توان باری را که این محصول تحمل می کند محاسبه کرد. اصلی ترین و پرکاربردترین استانداردهای ملی تولید تیرآهن و همچنین استانداردهای جهانی تولید این مقطع فولادی به صورت زیر می باشد:

نوع تیرآهننام کامل تیرآهناستاندارد ملی ایراناستاندارد بین المللی
IPNتیرآهن های بال باریک شیبدار (I-1)ISIRI 3277DIN 1025-1
IPEتیرآهن های بال نیم پهن موازی با علامت مشخصه (I-2)ISIRI 1791DIN 1025-5
I7تیر آهن گرم نوردیده نیمه سبک بال نیم پهن موازی با علامت مشخصه (I-7)ISIRI 16348**
IPBتیر آهن های گرم نوردیده بال پهن موازی با وزن متوسط (I-5)ISIRI 14484DIN 1025-2
تیر آهن های گرم نوردیده بال پهن موازی با وزن سبک  (I-4)ISIRI 13781DIN 1025-3

همچنین می توانید در مقاله زیر، اطلاعات بیشتری را در مورد انواع استانداردهای تیرآهن، مزایا و معایب آن ها مطالعه نمایید.

# حتما بخوانید

آهن ملل

پیشنهاد کارشناس آهن ملل: مطالعه مقاله انواع استانداردهای تیرآهن

معرفی انواع تیرآهن

میزان بار وارده بر تیرها (سطح بارگیر تیرها)

بارهایی که بر تیرهای سازه وارد می شود با توجه به مکان قرارگیری آن ها و نقشی که در سازه دارند، متفاوت می باشد. به همین دلیل، ممکن است انواع بار، متمرکز، گسترده غیریکنواخت یا یکنواخت و یا ترکیبی از این بارها به تیر وارد شود. همچنین بار وارد بر تیر های اصلی یا شاه تیرها متفاوت است و به یکطرفه یا دوطرفه بودن دال بستگی دارد. در تصویر زیر می توانید انواع بار وارده بر تیر را مشاهده نمایید.

سطح بارگیر تیرها

عوامل تاثیرگذار بر تحمل بار تیرآهن

برای محاسبه دقیق میزان تحمل بار تیرآهن، باید شناخت کاملی از عوامل تاثیرگذار بر مقاومت تیرآهن داشت. پارامترهای بسیاری در تحمل پذیری تیرآهن نقش دارند که در ادامه، مهم ترین آن ها را بیان می کنیم:

  • نوع تیرآهن و تناسب آن با سازه
  • ضدزنگ بودن تیر یا استفاده از رنگ ‌های ضد اکسیداسیون
  • رعایت کیفیت تولید و استانداردهای مصوب
  • کیفیت مواد اولیه تولید تیرآهن
  • اندازه و ابعاد تیرآهن
  • نحوه قرارگیری تیرآهن (به عنوان شاه ‌تیر، تیرچه، تیر نعل درگاهی یا تیرهای لبه ‌ای)
  • استفاده از تعداد مناسب محصول در ساختمان

۱- نوع تیرآهن و تناسب آن با سازه

برای انتخاب مصالح درست در ساخت یک پروژه باید شناخت صحیح و کاملی از شرایط پیرامونی سازه کسب نمود. از آنجا که تیرآهن ها بار اصلی وزن سازه را تحمل می کنند، محاسبه دقیق وزن و فشار وارده بر سطح مقطع تیرآهن و همچنین نوع طراحی سازه، در انتخاب نوع تیرآهن مورد استفاده تاثیر به سزایی خواهد داشت. کارخانه های تولیدکننده این مقطع فولادی نیز مشخصات فیزیکی، ترکیبات شیمایی و خواص مکانیکی محصولات خود را (مانند مقاومت محصول در برابر تنش و کشش) در اختیار مشتریان خود قرار می دهند. مهندسین سازه می توانند با بررسی این اطلاعات و در نظر گرفتن شرایط پروژه، نسبت به انتخاب مناسب ترین نوع تیرآهن اقدام نمایند.

نکته قابل توجه دیگر این است که با شناخت و تعیین نوع تیرآهن، قیمت آن را نیز می توان به دست آورد. قیمت انواع تیرآهن را می توانید در لینک زیر مشاهده نمایید.

مشاهده قیمت و خرید محصولات

آهن ملل؛ توزیع کننده انواع تیرآهن به صورت آنلاین و حضوری

قیمت انواع تیرآهن

۲- ضدزنگ بودن  تیر یا استفاده از رنگ ‌های ضد اکسیداسیون

ضدزنگ بودن تیرآهن در افزایش عمر این محصول تاثیرگذار است. همچنین استفاده از رنگ های ضد اکسیداسیون منجر به افزایش مقاومت تیر خواهد شد؛ به طوری که اگر تیرآهن به درستی در برابر زنگ زدن مقاوم نشده باشد، بعد از مدتی اکسید می شود و تحمل بار را از دست می دهد.

۳- رعایت کیفیت تولید و استانداردهای مصوب

یکی دیگر از عوامل موثر در مقاوت تیرآهن، رعایت استانداردهای کیفی و مصوب در پروسه تولید آن است. تیرآهن هایی که طبق استاندارد تولید می شوند، ابعاد، سایز، مشخصات مکانیکی و کیفیت بالایی دارند. به همین دلیل، استفاده از تیرآهن های استاندارد در افزایش عمر و تحمل پذیری سازه، تاثیر به سزایی دارد.

۴- کیفیت مواد اولیه تولید تیرآهن

اکثر مقاطع فلزی از شمش فولادی تولید می شوند. کیفیت شمش به کار رفته در فرآیند تولید، تاثیر بسیاری در میزان تحمل پذیری و قدرت تیرآهن خواهد داشت. به همین دلیل، استفاده از شمش تولید شده از سنگ آهن یا شمشی که توسط ضایعات آهنی و مواد بازیافتی تولید شده باشد، تاثیر قابل ملاحظه ای در تحمل بار تیرآهن خواهد داشت.

۵- ابعاد تیرآهن، نحوه قرارگیری آن و تعداد به کار رفته در سازه

طول تیرآهن، ابعاد سطح مقطع آن (مانند ضخامت بال ‌ها و جان، سایز تیرآهن و …) همگی در تحمل بار تیرآهن تاثیرگذارند. به طور مثال، هرچه سایز تیرآهن‌ افزایش پیدا ‌کند، میزان تحمل بار آن‌ نیز افزایش می یابد. همچنین رعایت تعداد دقیق، چینش مناسب و محل قرارگیری تیرآهن ها می ‌تواند از بروز آسیب و ضررهای احتمالی به سازه جلوگیری کند و باعث افزایش تحمل بار تیرآهن شود.

نحوه محاسبه تحمل بار تیرآهن

همانطور که اشاره کردیم، تولید تیرآهن مطابق با استانداردهای ملی و بین المللی در میزان تحمل بار انواع تیرآهن، تاثیر به سزایی دارد. در این حالت به راحتی می توان تحمل بار تیرآهن را با استفاده از جداول مخصوص محاسبه نمود و بر اساس مقاومت به دست آمده، تیرآهن مورد نیاز را انتخاب کرد. همچنین شیوه قرار گرفتن تیرآهن روی تکیه گاه و بارگذاری آن نیز از عوامل مهم در محاسبه تحمل بار تیرآهن به شمار می رود. به طور مثال، میزان تحمل بار تیرهای اصلی و فرعی، متفاوت می باشد.

در استانداردهای مربوطه می توانید از جداول مربوط به ابعاد، وزن و مقادیر ایستایی برای تحمل بار تیرآهن استفاده نمایید. همچنین با استفاده از جدول اشتال می توان سطح مقطع، وزن و ابعاد پروفیل های فولادی را به دست آورد که در محاسبه تحمل بار تیرآهن به آن ها نیاز است. در لینک زیر می توانید جدول اشتال را مشاهده کنید.

# حتما بخوانید

آهن ملل

پیشنهاد کارشناس آهن ملل: مطالعه جدول اشتال تیرآهن

جدول اشتال تیرآهن

راه دیگر محاسبه تحمل بار تیرآهن، استفاده از فرمول محاسبه تحمل بار تیرآهن موجود در کتاب های مقررات ملی ساختمان می باشد. در تصویر زیر، برگرفته از استانداردهای ملی ایران، می توانید میزان تحمل بار انواع تیرآهن در سایز و اندازه متفاوت را مشاهده نمایید. این جداول، حاوی اطلاعات ابعاد، وزن و مقادیر ایستایی سه نوع تیرآهن IPE،INP  و IPB می باشد. در صورتی که محصولات طبق استانداردهای ملی و بین ‌المللی تولید شوند، میزان تحمل بار هر نوعی از تیرآهن را می توان به راحتی توسط جداول زیر به دست آورد.

جدول تحمل بار تیرآهن IPE بر اساس استاندارد ملی ایران

جدول تحمل بار تیرآهن IPE

جدول تحمل بار تیرآهن IPE سبک (I7) بر اساس استاندارد ملی ایران

جدول تحمل بار تیرآهن IPN مطابق با استاندارد ملی ایران

جدول تحمل بار تیرآهن IPB سبک (هاش سبک) بر اساس استاندارد ملی ایران

جدول تحمل بار تیرآهن IPB سنگین (هاش سنگین) بر اساس استاندارد ملی ایران

همچنین نمونه ای از جدول تحمل بار تیرآهن بر اساس استانداردهای بین المللی را در ادامه مشاهده می کنید.

جدول تحمل بار تیرآهن
جدول تحمل بار تیرآهن

انواع تیرآهن پرمصرف و تحمل بار آن ها

همانطور که تاکنون متوجه شدیم، وزن و سایز تیرآهن در مقدار تحمل بار آن تاثیرگذار است. پرکاربردترین سایزهای تیرآهن در ساختمان سازی نیز شامل تیرآهن های ۱۲، ۱۴، ۱۶و ۱۸ می باشد. همچنین از آنجا که پرکاربردترین نوع تیرآهن مورد استفاده در ایران، IPE و انواع هاش می باشد، در ادامه به کاربرد و تحمل بار هر کدام از سایزهای این دو نوع تیرآهن می پردازیم.

میزان تحمل بار تیرآهن ۱۲: بیشترین استفاده از سایز ۱۲ مربوط به تیرآهن IPE می باشد. وزن یک شاخه تیرآهن ۱۲ IPE حدود ۱۲۵ کیلوگرم است و از جمله سبک ترین تیرآهن های مورد استفاده در ساختمان سازی است. این تیرآهن به دلیل سایز و وزنی که دارد، بیشتر در نقاطی از سازه که تحت فشار زیادی نیستند (مانند پوشش سقف و یا ستون های داخلی) استفاده می شود.

میزان تحمل بار تیرآهن ۱۴: تحمل بار تیرآهن ۱۴ به دلیل وزن بیشتری که نسبت به تیرآهن ۱۲ دارد، بیشتر است. وزن هر شاخه از این تیرآهن در نوع IPE حدود ۱۵۵، در هاش سبک حدود ۲۹۶ و در هاش سنگین حدود ۴۰۴ کیلوگرم می باشد. از این تیرآهن، هم در پوشش سقف و تیرهای فرعی و هم به عنوان ستون اصلی در سازه های کوچک و متوسط استفاده می شود.

میزان تحمل بار تیرآهن ۱۶: انواع تیرآهن ۱۶ و سایزهای بالاتر در دسته محصولات سنگین قرار می گیرند. به همین دلیل از این سایز، بیشتر به عنوان ستون اصلی استفاده می شود. وزن استاندارد هر شاخه تیرآهن ۱۶ نیز به ترتیب در نوع IPE حدود ۱۹۰، هاش سبک حدود ۳۶۵ و هاش سنگین حدود ۵۱۱ کیلوگرم می باشد.

میزان تحمل بار تیرآهن ۱۸: از سنگین وزن ترین تیرآهن هایی که در ساختمان سازی استفاده می شود، تیرآهن ۱۸ می باشد. از این سایز تیرآهن، بیشتر در ساخت سازه های مرتفع استفاده می گردد و می تواند بارهای اصلی و فشار وارده به ساختمان چند طبقه را به خوبی تحمل کرده و آن را به فونداسیون و زمین منتقل کند.

وزن انواع تیرآهن ۱۸به صورت زیر است:

  • وزن هر شاخه تیرآهن ۱۸ IPE حدود ۲۲۶ کیلوگرم
  • وزن هر شاخه تیرآهن ۱۸ هاش سبک حدود ۴۲۶ کیلوگرم
  • وزن هر شاخه تیرآهن ۱۸ هاش سنگین حدود ۶۱۶ کیلوگرم

سخن آخر

به طور کلی، تحمل بار تیرآهن ها به وزن و استاندارد تولید تیرآهن، طول و ضخامت جان، طول و ضخامت بال، مساحت سطح مقطع و پارامترهای بسیار دیگری وابسته است که می توان این اطلاعات را از منابعی مانند استانداردها و جداول اشتال به راحتی به دست آورد؛ اما برای راحتی کار، جداول مربوط به تحمل بار تیرآهن و مقادیر ایستایی آن ها را در این مقاله در اختیارتان قرار داده ایم.

سوالات متداول نحوه محاسبه تحمل بار تیرآهن

چه عواملی بر تحمل بار تیرآهن تاثیرگذار است؟

پارامترهای بسیاری در تحمل پذیری تیرآهن نقش دارند که مهم ترین آن ها عبارتند از:
·        نوع تیرآهن و تناسب آن با سازه
·        ضدزنگ بودن تیر یا استفاده از رنگ ‌های ضد اکسیداسیون
·        رعایت کیفیت تولید و استانداردهای مصوب
·        کیفیت مواد اولیه تولید تیرآهن
·        اندازه و ابعاد تیرآهن
·        نحوه قرارگیری تیرآهن (به عنوان شاه ‌تیر، تیرچه، تیر نعل درگاهی یا تیرهای لبه ‌ای)
·        استفاده از تعداد مناسب محصول در ساختمان

چرا محاسبه تحمل بار تیرآهن مهم است؟

این قطعات فلزی، قابلیت تحمل بارهای محوری و جانبی و همچنین، مقاومت خمشی بالایی دارند. جذب ارتعاش مناسب تیرآهن در مقابل نیروهای خارجی وارد شده، باعث شده است که این محصول، جزء رایج ترین مصالح مورد استفاده در ساختمان سازی باشد.

انواع بار وارده بر تیر کدام است؟

بارهایی که بر تیرهای سازه وارد می شود با توجه به مکان قرارگیری آن ها و نقشی که در سازه دارند، متفاوت می باشد. به همین دلیل، ممکن است انواع بار، متمرکز، گسترده غیریکنواخت یا یکنواخت و یا ترکیبی از این بارها به تیر وارد شود. در مقاله می توانید تصویر انواع بار وارده را مشاهده کنید.

38 دیدگاه
  1. سیامک می گوید

    سلام خانم مهندس یه سوال عجیب داشتم
    میتونید بگید مثلا یک تیرآهن ۱۴۰ یا IPE140 رو اگر بعنوان تیر یا بیم استفاده کنیم فرض کنید در تیرریزی سقف عرشه فولادی ، اگر بخواهیم بجای تیرآهن مثلا ۱۴۴ تیر بتنی کار کنیم دقیقا چه ابعادی و با چه میلگردی باید تیرها ساخته بشوند تا با این آهن ۱۴ برابری کنند
    ممنون
    میدونم سوالم عجیبه

    1. مرضیه هاشم پور می گوید

      سلام. روز بخیر . شما می توانید برای دریافت پاسخ تخصصی پیرامون سوال خود با کارشناس میلگرد و یا تیرآهن صحبت کنید. برای این کار با شماره ۰۳۱۳۵۰۲۰ تماس بگیرید.

  2. Samaneh می گوید

    سلام وقتتون بخیر. محاسبه مقاومت خمشی تیرآهن چطور میشه انجام داد؟

    1. فاطمه احمدی می گوید

      سلام وقت شما هم بخیر
      برای این منظور آزمون خمش انجام می شود. آزمون خمش نیز بر اساس شرایط مندرج در استاندارد ملی ایران شماره ۱۰۱۶ صورت می گیرد. پس از آزمون خمش نیز نباید هیچ گونه ترک، شکستگی و سایر عیوب بر روی تیرآهن مشاهده شود.

  3. ایمان می گوید

    سلام .یه سوال داشتم …
    منظور از تحمل بار تیرآهن همان میزان تحمل وزن تیرآهن هست؟ میشه یه توضیح بدید!
    ممنون از مطلب خوبتون .

    1. فاطمه احمدی می گوید

      سلام وقتتون بخیر
      ممنون از توجه شما
      در مقاله به طور کامل تعریف بار و انواع بار توضیح داده شده، توصیه می کنیم حتما مطلب مربوط به انواع بار را مطالعه نمایید. ولی به طور ساده می توان گفت منظور از تحمل بار، میزان وزنی است که تیرآهن می تواند تحمل کند.

  4. سید حبیب می گوید

    درود، ممنون از مطلب خوبتون
    من یه سوال تخصصی دارم، امیدوارم بتونید کمک کنید
    برای محاسبه باربری تیرآهن چطوری میشه از جدول محاسبه تیرآهن که آخر مقاله گذاشتید استفاده کرد؟

    1. فاطمه احمدی می گوید

      سلام، ممنون از توجهتون
      جدول انتهای مقاله نمونه ای از جدول تحمل بار تیرآهن در استاندارد سایر کشورها می باشد. برای تیرآهن های مورد استفاده در کشور باید از سایر جداول مقاله که با عنوان «جدول تحمل بار بر اساس استاندارد ملی ایران» آمده است استفاده نمایید.

      1. حسین می گوید

        یه میله گرد هشت چند تن بار نگر میداره

        1. فاطمه احمدی می گوید

          سلام وقتتون بخیر
          دقیقا متوجه منظورتون نشدم. لطفا بیشتر توضیح می دید
          ولی اگر منظور شما مقاومت کششی میلگرد هست، می تونید مقادیر آن را بر اساس استاندارد ملی ایران در مقاله تفاوت میلگردها (جدول تفاوت میلگردها از نظر ویژگی های مکانیکی) مشاهده کنید.
          به طور مثال میلگرد ردهs240 مربوط به میلگرد ساده و سایز ۸ مقاموت کششی ۳۶۰ مگاپاسکال دارد.

  5. تکلو می گوید

    سلام
    طاق ضربی تیرآهن ۱۴ دهنه ۸ اجرای هست؟ برای برداشتن دیوار های غیر باربر در پروژه بازسازی

    1. فاطمه احمدی می گوید

      سلام و وقت بخیر
      پاسخ کارشناسان آهن ملل: خیر، امکان پذیر نیست. به طور کل فاصله دیوارها و ستون های حمال در این امر نقش کلیدی دارند و این فاصله نباید بیشتر از ۷ متر باشد.
      (تمامی محاسبات مربوط به پروژه بازسازی به نقشه سازه و نظر مهندس محاسب نیاز دارد.)

  6. سعید می گوید

    سلام خانم مهندس تعداد ستون مورد نیاز آهنی دوبل برای خانه با زیربنای ۶۵ متر برای سه طبقه چند تاست؟ اساسا برای هر ستون برای چند متر مربع جواب میده؟

    1. فاطمه احمدی می گوید

      سلام وقتتون بخیر
      پاسخ کارشناسان آهن ملل: با توجه به ابعاد ساختمان (طول و عرض آن)، تعداد ستون متفاوت است، اما به طور کلی هر ستون می تواند حداکثر ۶ متر فاصله تحمل کند.

  7. ناظمی می گوید

    سلام چطوری حساب کنیم تیر آهن ۲۸ چند تن تحمل میکنه

    1. فاطمه احمدی می گوید

      سلام، وقت شما بخیر
      پاسخ کارشناس آهن ملل: لازم است بدانید تیرآهن سایز ۲۸ فقط در نوع هاش تولید می شود، تیرآهن IPE که بیشترین استفاده را در بازار دارد سایز ۲۸ نداشته و در سایز ۲۷ تولید می شود.
      برای آنکه بتوانید تحمل بار تیرآهن را متوجه شوید باید وزن آن را بدانید. طبق جدول اشتال تیرآهن، وزن یک شاخه تیرآهن هاش سبک سایز ۲۸ حدود ۹۱۷ کیلوگرم است. و وزن یک شاخه تیرآهن IPE سایز ۲۷ حدود ۴۳۴ کیلوگرم می باشد.

  8. حمید می گوید

    سلام
    اگر بخواهیم یه تیر اهن رو به عنوان شاهین استفاده کنیم به ابعاد جان ۳۵۰میلی متر و ضخامت ۲۵میلی متر تا چه اندازه میتوان بار را بلند کرد که دچار دفرمگی نگردد؟

    1. فاطمه احمدی می گوید

      سلام وقت شما بخیر، پاسخ چنین سوالی نیاز به محاسبات و نظر مهندس محاسب دارد، از این رو نمی توان بدون نظر مهندس ناظر یا محاسب پاسخی برای آن بیان کرد.

  9. Majid می گوید

    سلام وعرض ادب..
    یه سوال.. دهنه ۷ متر دو سر بار . چه آهنی جوابه

    1. فاطمه احمدی می گوید

      سلام وقت شما بخیر
      متاسفانه سوال شما نامفهوم هست. لطفا اطلاعات بیشتر و دقیق تری بیان کنید تا امکان انجام محاسبه و پاسخ دادن به سوال وجود داشته باشد.

  10. حسن می گوید

    سلام وقت بخیر برای نه متر طول تیرآهن ۱۸ چطور میشه وزن بار مترکز زنده محاسبه کرد البته دقیقشو بگم برای جرثقیل سقفی هستش

    1. فاطمه احمدی می گوید

      سلام وقت شما هم بخیر

      پاسخ کارشناس آهن ملل: توجه به بار و تناژ جرثقیل در طراحی بسیار مهم است و طراحی را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین سرعت و نوع جرثقیل در برآورد اثرات آن بر سازه مهم است.
      طبق محبث ششم مقرارت ملی ساختمان، بار زنده جرثقیل به بار بهره برداری آن بستگی دارد. در جرثقیل های پل دار و تک ریلی، بارهای طراحی تیرهای زیرسری به همراه اتصالات و نشیمنگاه های آن بایستی دربرگیرنده حداکثر بار چرخ پل جزثقیل، ضربه قائم و بارهای جانبی و طول ناشی از حرکت جرثقیل باشد.

  11. امیر می گوید

    سلام
    برای دهانه ۶ متری (سقف تیرچه کرومیت) ipe ۱۸ جواب میده؟

    1. فاطمه احمدی می گوید

      سلام وقت شما بخیر
      پاسخ کارشناس آهن ملل: پاسخ این سوال به عوامل مختلفی بستگی داشته و نیاز به محاسبات دارد.
      اگر منظور شما استفاده به عنوان ستون اصلی سازه است، محاسبات و پاسخ بسته به تعداد طبقات و نوع سازه انجام می شود.
      اما به طور کل تیرآهن سایز ۱۸ در سازه های سنگین و ساخت ستون اصلی سازه جوابگو است.

  12. حسن زادا می گوید

    با سلام خدمت خانم مهندس احمدی.
    داخل یک خانه با سقف تیرچه بلوک یک دیوار حمال را میخوایم برداریم بایستی دو ستون دوبل و یک تیر دوبل استفاده کرد فاصله ستونها ۹ متر هست آیا تیر آهن ۲۴ جواب گو هست ؟ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

    1. فاطمه احمدی می گوید

      سلام وقت شما بخیر آقای حسن زاده گرامی
      سوال شما از جنبه های مختلف قابل بررسی است و اطلاعات اعلام شده کافی نمی باشد. توصیه می کنیم با مشورت مهندس محاسب و با توجه به نقشه سازه تصمیم نهایی را بگیرید.
      با این حال اگر قصد دریافت اطلاعات از کارشناسان آهن ملل را دارید لطفا توضیحات کامل تری ارائه دهید. به طور مثال سازه همین یک سقف را دارد یا تعداد سقف ها بیشتر است؟

  13. عباس می گوید

    سلام وقت بخیر
    تیر آهن ۱۸ دهنه ۷ متر رو جواب میده

    1. فاطمه احمدی می گوید

      سلام وقت شما هم بخیر
      پاسخ کارشناس آهن ملل: این مسئله به پارامترهای بسیاری بستگی دارد، مانند نوع اجرا، تعداد طبقات، مشخصات اجزا ستون و … تمامی این پارامترها توسط مهندس محاسب مشخص و انجام می شود.

  14. محمود قادری می گوید

    با سلام وخسته نباشید خدمت خانم احمدی
    یه سوال داشتم
    برای سقف کامپوزیت بتن اگه دهانه ۴.۵ متر باشه میتوان از تیر آهن ۱۴ استفاده کرد یا نه باید ۱۶ استفاده کرد
    اگه امکان داره توضیح دهید

    1. فاطمه احمدی می گوید

      سلام و وقت بخیر خدمت آقای قادری گرامی
      پاسخ کارشناسان آهن ملل در مورد سوال شما: بله از تیرآهن ۱۴ هم می توانید استفاده کنید، اما ترجح به استفاده از تیرآهن ۱۶ هست.

  15. علی می گوید

    سلام و درود خدمت خانم مهندس
    دهانه ۶.۲۰ سقف تیرآهنی طبقه همکف ، میخواهیم ستون باربر وسط را برداریم از چه تیرآهنی استفاده کنیم ؟ و برای ستونهای دو طرف از چی استفاده کنیم ؟
    ممنون میشم اگر زودتر پاسخ دهید.

    1. فاطمه احمدی می گوید

      سلام وقت شما بخیر
      پیگیر پاسخ سوالتون بودم و در نهایت به جواب نهایی زیر رسیدم:

      پاسخ کارشناسان آهن مل: این ستون (ستون باربر وسط) به هیچ وجه نباید برداشته شود. اگر این ستون حذف شود، حتی با تقویت ستون های دو طرف، به خاطر وزن و باری که از طبقات دیگر اعمال می شود، بدون شک بنا ریزش خواهد کرد. مگر اینکه با استفاده از تیراهن ۱۴ دوبل دورتادور، استفاده از خرپا در سقف و کابل سینوسی و … سازه را تقویت کنید که به شدت هزینه بر است و اصلا مقرون به صرفه نیست.
      تنها پیشنهاد کاربردی و مقرون به صرفه ای که برای هدف شما وجود دارد: کاور کردن ستون و استفاده از آن برای زیباسازی فضا است.

  16. بیگی می گوید

    سلام
    برای دهنه شش متر،، ستون‌ها کناری دوبل دوازده،، ستون وسط که دوبل چهارده هست و دو سقف دارد رو میخواستم بردارم،، تیرآهن ۲۴ کفایت می‌کند. ضمناً دو تا ستون ۱۸ دوبل هم کنار ستون‌های ۱۲ کار کردیم. در مجموع دوتا پل ۲۴ کفایت می‌کند. ممنون

    1. فاطمه احمدی می گوید

      سلام به شما آقای بیگی
      پاسخ کارشناس آهن ملل: در صورت حذف ستون وسط برای دو سقف تعداد ستون های کناری کاملا شرط لازم کار هست.
      اگر دهانه شش متری ۶ عدد ستون ۱۲ دوبل داشته باشه باید ۴ عدد تیراهن ۱۸ دوبل مابین ستون ها کار بشه و با اتصال پود ۲۴ به تیرهای جدید و ۱۸ به تیرهای قدیمی مهار بشه.

  17. شهابی می گوید

    سلام خانم مهندس..خانه ام را دارم بازسازی میکنم وهمکف هست بدون اینکه طبقه ای داشته باشه..پزیرایی خانه که جدا هست ولی کوچیکه..اندازه ای که براش تخمین زدم ۶ در ۶ هست..تیراهن سقفش هم سایز۱۲هست..فقط خواستم اندازه تیراهنهایی که برای ستون وسط پزیرایی و پل رو بدونم که چه سایزی استفاده کنم..میشه دو ستون دوبل ۱۴ استفاده کنم و پل ۱۸ بزارم..یا اینکه میشه فقط یک ستون بزنم و اون سمت پل رو روی دیوار حمال بزارم..ممنون میشم اگه جواب بدید..اندازه بست پلیت رو بفرمایید بست پلیت سایز یک سانت ۴۰ در۴۰گرفتم براش..ممنون میشم پاسخگوم باشید سپاس

    1. فاطمه احمدی می گوید

      سلام آقای شهابی گرامی
      پاسخ کارشناس آهن ملل: مواردی که اشاره کردید نشان از واقف بودن شما به کار بوده و مراحل را درست انجام دادید.

  18. ارمان می گوید

    سلام. مقاومت تیراهن جفت ۱۶ بیشتره یا تیراهن ۲۰
    برای یه ساختمان ۳طبقه میگن جفت ۱۶ بزن .به جای جفت ۱۶ میشه تیراهن ۲۰‌یا ۲۲ استفاده کرد یا ایراد خاصی داره. ممنون.

    1. فاطمه احمدی می گوید

      سلام وقتتون بخیر
      پاسخ کارشناس آهن ملل: قطعا تیرآهن ۱۶ دوبل مقاومتش از ۲۰ یا ۲۲ بیشتر هست. به خاطر دو مقطع که به هم متصل می‌شوند.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.