لیست کارخانه های تولید ورق گالوانیزه + آمار تولید

طبق آمار انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، بزرگ‌ترین کارخانه های ورق گالوانیزه در کشور بر اساس حجم تولید شامل ۹ کارخانه می‌شوند که در این مقاله آن‌ها را معرفی کرده و ظرفیت اسمی تولید، نوع ورق گالوانیزه و ابعاد آن‌ها را بررسی خواهیم کرد. همچنین در ادامه، مقایسه‌ای بین این ۹ تولید کننده ورق گالوانیزه از نظر حجم تولید و قیمت پایانی میانگین موزون در بورس ارائه می‌دهیم.

نسخه صوتی مقاله لیست تولیدکنندگان ورق گالوانیزه

معرفی ورق گالوانیزه و روش تولید آن

ورق گالوانیزه چیست

زمانی که ورق فولادی (آهنی) را با فلز روی پوشش دهند، ورق گالوانیزه به وجود می‌آید. استفاده از پوشش گالوانیزه، یکی از روش‌های جلوگیری از خوردگی است. این نوع ورق، سطحی صیقلی همراه با پولک‌های براق دارد. به این پولک‌ها «گل ورق گالوانیزه» یا «اسپنگل» می‌گویند و در سه نوع زیر تولید می‌شوند:

  • ورق گالوانیزه بدون گل
  • ورق گالوانیزه گل ریز
  • ورق گالوانیزه گل درشت

جالب است بدانید با توجه به نوع گل ورق تا حد زیادی می‌توان تشخیص داد که ورق گالوانیزه، محصول کدام کارخانه است.

روش تولید ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه به روش‌های متفاوتی تولید می‌شود که در ادامه آورده‌ایم. همچنین در برخی موارد برای افزایش کیفیت، از ترکیب دیگر عناصر، مانند آلومینیوم نیز در ورق استفاده می‌شود.

  • گالوانیزه گرم: تولیدشده با روش غوطه‌وری ورق در حوضچه روی مذاب
  • گالوانیزه سرد (الکتروگالوانیزه): تولیدشده به وسیله رسوب الکترولیتی فلز روی بر سطح ورق
  • گالوالوم (آلوزینک): تولیدشده با پوشش ترکیبی از سه عنصر آلومینیوم، روی و سیلیکون

# حتما بخوانید

آهن ملل

پیشنهاد آهن ملل: ورق گالوانیزه چیست؟

ورق گالوانیزه چیست

کاربرد ورق گالوانیزه

انواع ورق گالوانیزه به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی، جزء اصلی و مهم در صنایع مختلف هستند. مهم‌ترین صنایعی که از ورق گالوانیزه استفاده می‌کنند، عبارتند از:

  • خودروسازی
  • حمل و نقل
  • کشاورزی
  • ساختمان‌سازی
  • دکوراسیون داخلی (کابینت و قفسه آشپزخانه)
  • مخزن گالوانیزه برای ذخیره‌سازی
  • تابلوها و بیلبوردهای تبلیغاتی
  • لوله‌های فولادی
  • سیستم تصفیه هوا و خنک کننده (کانال های کولر)
  • ساندویچ پانل
  • سقف شیروانی

لیست کارخانه های تولید ورق گالوانیزه

لیست برترین تولیدکننده های ورق گالوانیزه و گالوالوم در ایران با توجه به حجم تولید در سال‌های اخیر، شامل ۹ کارخانه زیر می‌شود که در ادامه هر یک را به طور مجزا بررسی می‌کنیم.

  1. ورق خودرو چهارمحال و بختیاری
  2. فولاد مبارکه اصفهان
  3. فولاد امیر کبیر کاشان
  4. فولاد تاراز چهارمحال و بختیاری
  5. فولاد دشتستان
  6. صنایع هفت الماس
  7. دانیال استیل
  8. مجتمع فولادی روی اندود کاوه
  9. مجتمع فولاد گیلان
لیست تولیدکنندگان ورق گالوانیزه

۱- شرکت ورق خودرو چهارمحال و بختیاری

شرکت ورق خودرو چهارمحال و بختیاری با ظرفیت اسمی ۴۰۰ هزار تن در سال، اصلی‌ترین تولید کننده ورق گالوانیزه، ویژه خودروسازی و بدنه اتومبیل در کشور است.

این شرکت از جایگاه ویژه و خاص در زنجیره ارزش فولاد کشور برخوردار بوده و به دلیل استفاده از جدیدترین استانداردهای بین‌المللی صنعت خودروسازی در سیستم مدیریت کیفیت خود، کشور را از واردات این نوع محصول بی‌نیاز نموده است.

این شرکت با حرکت در راستای حضور گسترده در بازارهای جهانی، توانست در سال ۱۴۰۲ با صادرات محصولات خود به کشورهای مختلف، سهمی مهم بین تولیدکنندگان و صادرکنندگان ورق گالوانیزه داشته باشد.


۲- فولاد مبارکه اصفهان

کارخانه فولاد مبارکه اصفهان، بزرگ‌ترین تولیدکننده فولاد در غرب آسیا و شمال آفریقا و اولین کارخانه تولید ورق گالوانیزه اصفهان می‌باشد. ظرفیت تولید در گروه فولاد مبارکه (فولاد مبارکه، فولاد سبا، فولاد هرمزگان و شرکت فولاد سفید دشت) تا پایان سال ۱۴۰۲ به ۱۰.۲ میلیون تن رسید.

کارخانه فولاد مبارکه در خط تولید ورق گالوانیزه خود با تولید ۱۹۷ هزار تن محصول، اهداف و برنامه‌های سالانه خود را به طور ۱۰۰درصدی محقق کرده است. تولید ورق گالوانیزه اصفهان در این کارخانه با مشخصات زیر انجام می‌شود:

  • ورق گالوانیزه در ضخامت ۰.۲ تا ۴ میلی‌متر و عرض ۱ و ۱.۲۵ متر
  • ورق گالوانیزه رنگی در ضخامت‌های ۰.۳۵ تا ۱.۵

کارخانه ورق گالوانیزه فولاد مبارکه ورق‌های خود را به روش غوطه‌وری گرم تولید می‌کند. خط تولید ورق گالوانیزه رنگی این شرکت نیز در امتداد خط گالوانیزه فعال است.


۳- فولاد امیرکبیر کاشان

شرکت فولاد امیرکبیر کاشان، دیگر کارخانه ورق گالوانیزه اصفهان است که تحت نام «شرکت صنایع گالوانیزه فجر سپاهان» و با هدف تولید ورق گالوانیزه گرم تاسیس شد. محصولات کارخانه ورق گالوانیزه کاشان عبارتند از:

  • کلاف و ورق‌های گالوانیزه با کیفیت تجاری و کششی
  • ورق‌های گالوانیزه با مقاطع سینوسی و ذوزنقه

ظرفیت اسمی تولید محصولات در خط تولید ورق گالوانیزه گرم این کارخانه ۱۶۰ هزار تن و در برش و رول فرمینگ ۴۰ هزار تن در سال می‌باشد.

ارتقاء نماد معاملاتی کارخانه ورق گالوانیزه امیرکبیر کاشان، «فجر»، از تابلوی فرعی به تابلوی اصلی بازار بورس اوراق بهادار از جمله موفقیت‌های این شرکت بورسی است که نشان‌دهنده شفافیت مالی و سودآوری قابل قبول طی دوره‌های متوالی می‌باشد.


۴- شرکت فولاد تاراز چهارمحال و بختیاری

محصول اصلی این کارخانه ورق گالوانیزه شهرکرد، گلاف گالوانیزه از ضخامت ۰.۳ تا ۲ میلی‌متر با ظرفیت اسمی ۲۶۰ هزار تن در سال است که با استفاده از مواد اولیه مرغوب و با کیفیت و مطابق با استانداردهای جهانی و با بالاترین خلوص روی و کمترین میزان سرب تولید می‌شود.

ورق گالوانیزه تاراز به صورت گل ریز (minimize spangle) یا بدون گل (Zero spangle) تولید می شود که بیانگر کیفیت بالاتر نسبت به ورق‌های گل درشت است. همچنین کارخانه ورق گالوانیزه تاراز، بخشی از تولیدات خود را به ورق‌های گالوانیزه به پوشش رنگین ارگانیک (T.O.C) تبدیل می‌کند. این محصول زیبا و نوآورانه با نام تجاری «گالواتاراز» به بازارهای داخلی و خارجی عرضه می‌شود. مشخصات این محصولات را در ادامه مشاهده می‌کنید:

  • کلاف گالوانیزه از ضخامت ۰.۳ تا ۲ میلی‌متر
  • ورق گالواتاراز (ورق گالوانیزه با پوشش رنگی ارگانیک)

محصولات کارخانه تولید ورق گالوانیزه تاراز به لحاظ شکل‌پذیری و مشخصات ظاهری، قابل رقابت با برندهای معتبر جهانی هستند. به نحوی که هم اکنون میزان انطباق کیفی ورق گالوانیزه تاراز به ۹۹.۷% رسیده که رکورد بسیار مطلوبی در این صنعت است.


۵- شرکت فولاد دشتستان

کارخانه ورق گالوانیزه دشتستان، یکی از شرکت‌های جوان دانش‌بنیان است که در سال ۱۳۹۸ در استان مرکزی تاسیس شد و اولین فاز خط گالوانیزه پیوسته این کارخانه با ظرفیت ۳۸۴.۰۰۰ تن در سال به بهره‌برداری رسید.

فولاد دشتستان، اولین تولیدکننده نازک‌ترین ورق‌های فولاد در ایران است که در صنایع مهمی از لوازم خانگی گرفته تا هوافضا کاربرد دارند. همچنین مهندسان این مجتمع، پیش‌تر نیز توانسته‌اند ورق‌هایی با ضخامت ۱.۶ و ۱.۷ میلی‌متر خارج از توان اسمی خط تولید ورق گالوانیزه تولید کنند.

این کارخانه که به عنوان کارخانه تولید ورق گالوانیزه اراک نیز شناخته می‌شود، محصولات خود را با مشخصات زیر تولید می‌کند:

  • کلاف‌های گالوانیزه از ضخامت ۰.۲ تا ۱.۵ میلی‌متر
  • وق شیت (برش خورده) گالوانیزه با محدوده طولی ۰.۵ تا ۴ متر

ورق گالوانیزه کارخانه فولاد دشتستان در کیفیت‌های سخت، تجاری، کششی و با سه نوع اسپنگل به صورت بدون گل (Zero Spangle)، گل ریز (minimized Spangle)، گل معمولی (normal spangle) قابل تولید و عرضه است.


۶- شرکت صنایع هفت الماس

کارخانه ورق گالوانیزه هفت الماس، یکی از بزرگ‌ترین مجتمع‌های فولادی کشور است که در سال ۱۳۸۲ با هدف تولید انواع ورق‌های سرد نوردیده و پوشش‌دار، مانند ورق گالوانیزه، راه‌اندازی شد و اکنون بزرگ‌ترین تولیدکننده ورق‌های پوششی (گالوانیزه، گالوالوم، رنگی و قلع اندود) در کشور می‌باشد.

توان تولید ورق گالوانیزه صنایع هفت الماس را اینگونه می‌توان بیان کرد:

  • ورق گالوانیزه از ضخامت ۰.۲ تا ۲.۵ میلی‌متر با ظرفیت ۶۰۴.۰۰۰ تن در سال
  • تنها تولیدکننده ورق گالوالوم (پوشش روی، آلومینیوم و سیلیکون) در خاورمیانه از ضخامت ۰.۲ تا ۱.۵ میلی‌متر با ظرفیت ۳۶۰.۰۰۰ تن در سال
  • تولید کننده ورق گالوانیزه رنگی متنوع (با پوشش رنگی پلی‌استر، پلی‌اورتان و پلی‌استر) + ورق رنگی طرح چرم، سمباده‌ای و چروک با ظرفیت سالانه ۲۱۰.۰۰۰ تن، در ضخامت ۰.۳ تا ۱.۵ میلی‌متر

۷- گروه صنعتی دانیال استیل

شرکت دانیال استیل، یکی از شرکت‌های گروه تولیدی آقای رسول دانیال‌زاده است که ابتدا به عنوان زیرمجموعه کارخانه نورد و لوله سمنان فعالیت می‌کرد، اما از سال ۱۴۰۰ تا کنون، مستقلا فعالیت خود را آغاز کرده است. در حال حاضر، کارخانه دانیال استیل، جزء بزرگ‌ترین واحدهای تولیدی ورق گالوانیزه و رنگی در کشور محسوب می‌شود

شرکت دانیال استیل در شهرک صنعتی شرق سمنان در زمینی به مساحت ۹ هکتار واقع شده و اولین مجموعه تولید ورق گالوانیزه به شکل Continuous Hot Deep Galvanizing در ضخامت‌های بالا است. ورق گالوانیزه دانیال استیل که در زیر آمده، در دو خط تولیدی، یکی به ظرفیت سالانه ۲۴۰ هزار تن و دیگری با ظرفیت سالانه ۱۵۰ هزار تن تولید می‌شود.

  • ورق گالوانیزه ضخامت ۰.۳ تا ۳ میلی‌متر  با ظرفیت اسمی ۳۹۰ هزار تن در سال
  • ورق گالوانیزه رنگی با ظرفیت اسمی ۱۵۰ هزار تن در سال

۸- مجتمع فولادی روی اندود کاوه

کارخانه ورق گالوانیزه روی اندود کاوه، یکی از تولیدکنندگان اصلی ورق گالوانیزه و همچنین کارخانه ورق گالوانیزه رنگی در کشور است که ظرفیت تولید آن سالانه ۱۵۰ هزار تن در سال می‌باشد. این کارخانه در زمینه تولید ورق‌های گالوانیزه در شهرستان ساوه، شهر صنعتی کاوه قرار دارد و ورق گالوانیزه خود را به صورت رول، شیت و انواع فرمینگ با مشخصات زیر در بازار عرضه می‌کند.

  • ورق گالوانیزه از ضخامت ۰.۲۵ تا ۱.۵ میلی‌متر و عرض ۷۸۰ تا ۱۲۵۰ میلی‌متر با ظرفیت ۱۵۰.۰۰۰ تن در سال
  • ورق گالوانیزه رنگی با ظرفیت ۱۰۰.۰۰۰ تن در سال
  • ورق‌های گالوانیزه فرم‌دار از جمله ورق گالوانیزه عرشه فولادی

۹- مجتمع فولاد گیلان

مجتمع فولاد گیلان، اولین و بزرگ‌ترین واحد تولیدی در رشت است که در سال ۱۳۸۲ تاسیس شد؛ اما تولید ورق گالوانیزه خود را در سال ۱۴۰۰ به سبد تولیدی خود افزود. این کارخانه، توانایی تولید ۱۵۰ هزار تن ورق گالوانیزه در سال مطابق با استانداردهای جهانی را دارد و محصولات خود را در محدوده ابعادی زیر در بازار عرضه می کند.

  • ورق گالوانیزه با محدود ضخامت ۰.۲ تا ۲ میلی‌متر و حدود عرض ۷۱۴ تا ۱۲۵۰ میلی‌متر
  • حداکثر وزن ورق گالوانیزه قابل تولید ۱۵ تن

حجم تولید ورق گالوانیزه در سال‌های اخیر

در نمودار زیر، روند پُرنوسان تولید ورق گالوانیزه را در سال‌های ۱۴۰۰، ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به تفکیک هر ماه مشاهده می‌کنید. روند تولید ورق گالوانیزه طی سه سال گذشته، سالانه حدود ۱۰۰۰ تن و به این صورت بوده است:

  • مجموع تولید ورق گالوانیزه در سال ۱۴۰۰ برابر با ۱،۱۸۲ هزار تن بوده که بیشترین مقدار سه سال اخیر است.
  • در سال ۱۴۰۱ مجموع تولید کاهش داشت و به ۱،۰۵۴ هزار تن رسید.
  • در سال ۱۴۰۲ شاهد افزایش تولید به ۱،۱۰۸ هزار تن بودیم، اما این مقدار همچنان از تولید سال ۱۴۰۰ کمتر است.
  • مشابه این روند ممکن است در سال ۱۴۰۳ نیز تکرار شود و تولید ورق گالوانیزه در این سال نیز نزدیک به ۱۰۰۰ تن در سال خواهد بود.

به طور کلی، تولید ورق گالوانیزه بیش از نیاز داخلی است؛ به همین دلیل، هم باید صادرات این محصول بیش از پیش تسهیل و تقویت شود و هم لازم است تعرفه واردات آن افزایش یابد.

حجم تولید ورق گالوانیزه در سال های اخیر

مقایسه ورق گالوانیزه کارخانه‌های مختلف

در مقایسه ورق گالوانیزه تولیدکنندگان مختلف، عوامل متعددی مانند ضخامت پوشش روی، ابعاد و کیفیت ورق، فرآیند تولید و خدمات انجام شده روی ورق، میزان تولید و عرضه، قیمت ورق گالوانیزه و … دخیل است.

در نظر گرفتن همه این عوامل به آمار و مستندات دقیق نیاز دارد؛ از این رو برای مقایسه دقیق و اصولی، تنها چند پارامتر تاثیرگذار که اطلاعات مستندی از آن ها در اختیار داریم در نظر می‌گیریم و ورق گالوانیزه کارخانه‌های مختلف را با توجه به آن‌ها بررسی می‌کنیم.

ردیفنام شرکتمحصول تولیدیظرفیت اسمی ورق گالوانیزه (سالانه)سهم از تولید ورق گالوانیزه (سال ۱۴۰۲)قیمت پایانی میانگین موزون در بورس (سال ۱۴۰۲)
۱ورق خودرو چهارمحال و بختیاریورق گالوانیزه ویژه صنعت خودروسازی۴۰۰.۰۰۰۲۴.۱ %۴۳۰.۴۱۵ ریال
۲فولاد مبارکه اصفهانورق گالوانیزه ورق گالوانیزه رنگی۱۹۰.۰۰۰۱۵.۳ %۴۲۴.۰۰۴ ریال
۳فولاد امیر کبیر کاشانورق گالوانیزه ورق گالوانیزه فرم‌دار (سینوسی، ذوزنقه)۱۶۰.۰۰۰۱۱.۷ %۴۲۷.۶۰۴ ریال
۴فولاد تاراز چهارمحال و بختیاریورق گالوانیزه ورق گالواتاراز۲۶۰.۰۰۰۱۰ %۳۹۷.۳۲۹ ریال
۵فولاد دشتستانورق گالوانیزه۳۸۴.۰۰۰۶.۸ %۴۰۳.۲۳۶ ریال
۶صنایع هفت الماسورق گالوانیزه ورق گالوالوم (پوشش روی، آلومینیوم و سیلیکون) ورق گالوالوم رنگی۶۰۴.۰۰۰۶.۵ %۴۲۳.۲۴۱ ریال
۷دانیال استیلورق گالوانیزه ورق گالوانیزه رنگی۳۹۰.۰۰۰۶.۱ %۳۹۸.۲۳۶ ریال
۸مجتمع فولادی روی اندود کاوهورق گالوانیزه ورق گالوانیزه فرم‌دار (عرشه فولادی، …) ورق گالوانیزه رنگی۱۵۰.۰۰۰۵.۵ %۴۲۱.۵۱۸ ریال
۹مجتمع فولاد گیلانورق گالوانیزه۱۵۰.۰۰۰۲.۹ %
۱۰سایر کارخانه‌های تولید کننده ورق گالوانیزه۱۰.۶ %
  • همانطور که در جدول مشاهده می‌کنید، تقریبا ۵۰% از حجم ورق گالوانیزه تولیدی در ایران در سه کارخانه ورق خودرو، فولاد مبارکه و فولاد امیرکبیر تولید می‌شود.
  • کارخانه های فولاد مبارکه، تاراز، هفت الماس، دانیال استیل و روی اندود کاوه علاوه به تولید ورق گالوانیزه به عنوان تولیدکنندگان ورق گالوانیزه رنگی نیز فعال هستند.
  • از نظر قیمت عرضه شده در بورس نیز ورق خودرو چهارمحال بختیاری بیشترین قیمت را به خود اختصاص داده‌است و پس از آن به ترتیب کارخانه‌های فولاد امیرکبیر کاشان، فولاد مبارکه اصفهان، صنایع هفت الماس و روی اندود کاوه قرار دارند. (اگر در مورد نحوه خرید ورق از بورس کالا کنجکاو هستید، حتما مقاله راهنمای خرید ورق آهن از بورس کالا را بخوانید)

نکته: به این نکته توجه داشته باشید که یکی از دلایل بالاتر بودن قیمت ورق گالوانیزه کارخانه ورق خودرو، کاربرد خاص این محصول است. برای سایر کاربردها می‌توان گفت از آنجا که کارخانه تولید ورق گالوانیزه کاشان، ورق‌های خود را با بالاترین مقدار کوتینگ و پوشش تولید می‌کند، قیمت آن نیز بین دیگر ورق‌‎های ایرانی کمی بالاتر است.

نکته: جالب است بدانید از آنجا که ورق پایه برخی تولیدکنندگان ورق گالونیزه، ورق سیاه کارخانه فولاد مبارکه است، از این رو قیمت ورق سیاه فولاد مبارکه تاثیر مستقیمی روی قیمت ورق گالوانیزه این کارخانه‌ها دارد.

برای مشاهده قیمت ورق گالوانیزه کارخانه‌های مختلف و همچنین نمودار تغییرات قیمت ورق گالوانیزه به لینک زیر مراجعه نمایید.

استعلام قیمت و خرید ورق گالوانیزه

آهن ملل؛ توزیع کننده ورق گالوانیزه کارخانه‌های مختلف

قیمت ورق گالوانیزه

سخن آخر

برترین تولیدکنندگان ورق گالوانیزه در کشور به ترتیب، کارخانه ورق خودرو، فولاد مبارکه، فولاد امیرکبیر، فولاد تاراز، فولاد دشتستان، صنایع هفت الماس، دانیل استیل، فولاد روی اندود و فولاد گیلان هستند. این ۹ کارخانه توانسته‌اند در سال‌های اخیر به ترتیب، بیشترین حجم تولید ورق گالوانیزه را به خود اختصاص دهند.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.