سیم آرماتور بندی چیست و چقدر مصرف دارد؟

سیم آرماتور بندی فقط یک سیم ساده نیست و نقش مهمی در ساختمان سازی دارد. وقتی میلگردهای درون بتن یا اصطلاحا «آرماتور» به هم گره زده می شوند، قبل از بتن ریزی باید مهار شوند. برای همین از سیم آرماتور برای محکم کردن میلگردها در بتن استفاده می شود. ولی اینکه دقیقا چه مقدار سیم مصرفی برای میلگردها لازم است را در این مقاله خواهیم گفت.
آرماتور بندی چیست؟

قبل از اینکه توضیح دهیم که سیم ارماتور بندی چیست بهتر است با آرماتور بندی آشنا شوید. آرماتور بندی به فرآیند وصل کردن آرماتورها به یکدیگر می گویند. در واقع آرماتور بندی نوعی محکم سازی اسکلت ساختمان است که طی فرآیندی خاص و زیر نظر مهندسان انجام می شود. برای همین توضیح آن بسیار مفصل است و می توانید اطلاعات کافی درباره اجرای آرماتور بندی ساختمان را از مقاله زیر بهدست آورید.
# حتما بخوانید

سیم آرماتوربندی چیست؟

سیم آرماتور بندی یا سیم مفتول آرماتور بندی نوعی سیم فولادی نرم است که برای بستن آرماتورها و محکم نگه داشتن آنها استفاده می شود. این مفتول ها معمولا ضخامت ۱.۲ تا ۱.۷ میلی متری دارند که رایج ترین سایز آنها سیم آرماتوربندی ۱.۵ میلی متری است. میلگردهای در بتن یا اصطلاحا آرماتور قبل از خشک شدن باید به طور ایمن بسته شوند. به همین منظور، مهندسان ساختمان از سیم های قوی به نام سیم آرماتور بندی استفاده می کنند.
گفتیم که جنس این سیم ها از فولاد است ولی با بقیه سیم های فولادی یک تفاوت دارند. زمانی سیم ارماتور بندی در کارگاه تولید می شود توسط عملیاتی به نام بازپخت یا آنیلینگ (Annealing) قرار می گیرد. عملیات بازپخت به عمل گرم کردن و سپس سرد کردن سیم می گویند. بازپخت باعث می شود تا سیم آرماتوربندی کشش بهتری پیدا کند، و هم چنین به رنگ سیاه درآید. به همین دلیل به این مفتول ها «سیم مفتولی سیاه» نیز می گویند.
مقدار مصرف سیم آرماتوربندی

مقدار مصرف سیم آرماتوربندی برای میلگردهای ۶ تا ۱۲ به ازای هر تُن میلگرد ۱۵ تا ۱۷ کیلوگرم و برای میلگردهای سایز بزرگ یعنی از ۱۲ به بالا به ازای هر تُن میلگرد، ۵ تا ۷ کیلوگرم است.
پس هرچه سایز میلگرد کمتر باشد میزان مصرف سیم آرماتور بندی نیز بیشتر می شود و هرچه سایز میلگرد بزرگتر شود، میزان مصرف سیم آرماتوربندی کمتر می شود. به عنوان مثال سایزهای ۶، ۸ و ۱۰ معمولا در سنجاقی ها و خاموت ها استفاده می شود و به همین دلیل مفتول آرماتور بندی بیشتری مصرف می شود.
همچنین به دلیل اینکه در ساخت ستون، میلگردهای با قطر بالا (۱۴، ۱۶ و ۱۸) به کار می رود، تعداد میلگرد کمتری نیاز است و در نتیجه مقدار مصرف سیم آرماتوربندی نیز کمتر می شود.
توجه: قبل از خرید سیم آرماتوربندی بهتر است مقدار مصرف سیم مفتول مورد نیاز خود تخمین بزنید. از آنجایی که خرید سیم مفتول سیاه به صورت کیلویی است و قیمت آن هم بر این اساس تعیین می شود، پیشنهاد می کنیم قیمت سیم آرماتوربندی ۱.۵ تا ۳ میلی متر را از لینک زیر به صورت لحظه ای مشاهده کنید.

مشاهده قیمت و خرید مفتول سیاه
آهن ملل؛ فروش انواع سیم مفتول سیاه به صورت آنلاین و حضوری
قیمت سیم مفتولی سیاههمچنین، خرید سیم مفتول سیاه در بازار به صورت بسته های ۱۵ و ۲۰ کیلویی بیشتر رایج است. ولی بنا به درخواست مشتری امکان تأمین این سیم در تُناژهای بالا هم وجود دارد. اگر هم احتمالا درباره خرید مفتول برای شما سؤالی پیش آمد یا می خواهید نکات بیشتری در این باره بدانید می توانید مقاله راهنمای خرید سیم مفتول را مطالعه کنید.
انواع سیم آرماتوربندی
سیم آرماتور بندی از لحاظ مواد اولیه به ۲ دسته سیم مفتول فابریک و سیم مفتول تسمه ای تقسیم می شود که به شرح زیر است:
۱- سیم مفتول سیاه فابریک
این سیم ها فابریکی هستند یعنی ابتدا در کارگاه، میلگرد کلاف (میلگردهای در هم پیچیده و حلقه ای مانند) توسط دستگاه تولید سیم آرماتوربندی تحت عملیات کشش سرد قرار می گیرد. به دلیل اینکه این سیم ها از کلاف بهدست می آیند، کیفیت بالایی دارند و خرید آنها به صرفه تر است. در شکل زیر یک نمونه از این دستگاه ها را مشاهده می کنید.

۲- سیم مفتول سیاه تسمه ای
سیم مفتول سیاه تسمه از کناره های ورق تولید می شود و به همین دلیل کیفیت آن مانند سیم مفتول سیاه فابریکی نیست. همچنین این سیم ها خشک تر هستند. از سیم مفتول سیاه تسمه ای برای قالب بندی، نجاری و غیره استفاده می شود.
کاربرد سیم آرماتوربندی
مهمترین کاربرد سیم مفتول آرماتور بندی برای محکم کردن میلگردها در بتن مسلح برای افزایش مقاومت کششی سازه است. همچنین سیم آرماتور بندی، میزان شکنندگی میلکرد در بتن را کاهش می دهد. در ضمن بستن میلگردها با سیم آرماتور بندی، ساخت فونداسیون را سریع تر می کند.
کلام آخر
سیم آرماتوربندی یا سیم مفتول سیاه نوعی سیم فولادی کم کربن است که برای محکم کردن میلگردهای در بتن (آرماتور) کاربرد دارد. این سیم فولادی معمولا با ضخامت ۱.۵ میلی متر برای آرماتور بندی استفاده می شود ولی شخامت های ۳ و ۴ آن هم در بازار موجود است.