بشکه فلزی را با چه ورقی می سازند؟

بشکه فلزی را نمی توان با هر ورقی ساخت زیرا هم باد به قدر کافی مقاوم باشد و هم ضرری برای مواد داخل بشکه نداشته باشد. تصور کنید که ورق بشکه فلزی با ورق برنج ساخته شود. خُب معلوم است که استفاده از این ورق نه مقرون به صرفه است و نه برای این کار مناسب است. پس به نظر شما کارخانه های تولید بشکه فلزی با چه ورقی بشکه می سازند؟

ورق مناسب تولید انواع بشکه فلزی

ورق مناسب تولید انواع بشکه فلزی

ورق مناسب برای تولید انواع بشکه فلزی از جنس ورق های گالوانیزه، ورق روغنی یا ورق سرد و ورق استیل است. نوع ورق مورد استفاده در تولید بشکه فلزی به مواد درون بشکه بستگی دارد. به عنوان مثال برای حمل و نقل مواد حساس مانند مواد غذایی و دارویی از ورق روغنی St12 استفاده می شود که در بخش های بعدی به طور مختصر درباره آن توضیح می دهیم.

۱- ورق گالوانیزه، مقرون به صرفه

ورق گالوانیزه

ورق  گالوانیزه نوعی ورق فولادی است که روکش «روی» دارد. این روکش، مقاومت بالایی دار برابر خوردگی دارد. به همین علت ، از بشکه هایی که با ورق گالوانیزه ساخته می شود برای حمل مواد شیمیایی فوق العاده خطرناک، حلال ها، عطرها،  نفت و فرآورده های نفتی و پتروشیمی استفاده می شود. ورق گالوانیزه مناسب تولید بشکه فلزی ضخامتی بین ۰.۶ تا ۱.۲ میلی متر دارد. برای اطلاعات بیشتر درباره این ورق می توانید مقاله زیر را هم بخوانید.

# حتما بخوانید

آهن ملل

پیشنهاد کارشناس آهن ملل: ورق گالوانیزه چیست؟ + دلیل محبوبیت ویژه آن در صنایع مختلف

ورق گالوانیزه چیست

۲- ورق روغنی St12، مناسب برای بشکه های حمل دارو و غذا

 ورق روغنی St12

ورق روغنی St12 از جنس فولاد است، با این حال چندین لایه محافظ روی آن کشیده شده است که آن را مقاوم تر می کند. این ورق کربن کمتری دارد. به همین دلیل به راحتی می توان آن  را تحت عملیات کششی-خمشی قرار داد و با آن بشکه ساخت. توجه داشته باشید که کربن پایین تر در ورق فولادی یعنی کشش بیشتر. توضیحات بیشتر درباره این مقطع فولادی خارج از بحث این مقاله است. در مقاله زیر این ورق را به طور کامل معرفی کرده ایم.

# حتما بخوانید

آهن ملل

پیشنهاد کارشناس آهن ملل: ورق St12 چیست؟ (مشخصات و کاربرد)

ورق St12 چیست؟ (مشخصات و کاربرد)

شاید این سوال به ذهن شما برسد که چرا اصلا از ورق روغنی برای تولید بشکه فلزی حمل غذا و دارو استفاده می شود؟ ورق روغنی زیرا سطح این ورق های فولادی از لحاظ بهداشتی ضرری برای دارو و مواد غذایی ندارد. به همین دلیل است که ورق های گالوانیزه برای این بشکه ها زیاد استفاده نمی شود زیرا سازمان غذا و دارو آمریکا در بخش ۱۵.۱۰۱-۴ آیین نامه ۲۰۲۲ غذا تأکید دارد که «فلز گالوانیزه را نمی توان برای ظروف یا ابزارهایی استفاده کرد که در تماس با مواد غذایی غذایی اسیدی هستند.»

به عنوان مثال مواد غذایی اسیدی مانند گوجه و میوه ها را نمی توان در بشکه های گالوانیزه حمل کرد زیرا امکان جذب شدن روکش ورق گالوانیزه در مواد غذایی و دارویی وجود دارد.


۳- ورق استیل، مناسب برای بشکه های حمل دارو و مواد غذایی

ورق استیل

ورق استنلس استیل یا به طور کوتاه ورق استیل دشمن رطوبت و مواد خورنده است. در این ورق ها حداکثر از ۲۹ درصد کروم استفاده شده است که نسبت به ورق های گالوانیزه بیشتر است. هر چه کروم در ورق بیشتر شود، ورق را در برابر خوردگی مقاوم تر می کند. ضخامت ورق استیل مناسب بشکه فلزی بین ۰.۶ تا ۱.۵ میلی متر است.

همچنین این سطح این ورق ها جفره های ریز ندارد و از تجمع گرد و غبار و میکروب ها جلوگیری می کند. به همین دلیل از ورق استیل برای تولید بشکه های فلزی مناسب حمل دارو و غذا استفاده می گردد. در مقاله «ورق استیل (استنلس استیل)چیست؟» می توانید اطلاعات بیشتری درباره این ورق به‌دست آورید.


انواع بشکه فلزی از لحاظ جنس

انواع بشکه فلزی از لحاظ جنس

بر اساس ورق پایه که برای تولید بشکه فلزی به کار می رود انواع بشکه فلزی در ۳ گروه زیر قرار می گیرد:

  • بشکه فلزی با ورق گالوانیزه
  • بشکه فلزی با ورق روغنی
  • بشکه فلزی با ورق استیل

انواع بشکه فلزی از لحاظ حجم

انواع بشکه فلزی از لحاظ حجم

انواع بشکه های فلزی از لحاظ حجمی به ۳ دسته رایج بشکه فلزی ۵۰ لیتری، بشکه فلزی ۱۰۰ لیتری و بشکه فلزی ۲۲۰ لیتری فلزی تقسیم بندی می شود. ابعاد بشکه های فلزی بر اساس درب آن متغیر است. به عنوان مثال ابعاد فلزی بشکه فلزی ۲۲۰  درب بسته به صورت زیر است:

  • ارتفاع: 884 میلی متر
  • قطر داخلی: 5/۵۷۱ میلی متر
  • قطر خارجی: 585 میلی متر

مراحل تولید بشکه فلزی

تولید بشکه فلزی شامل عملیات برش ، خمکاری، شستشو، جوشکاری ورق و ساخت درب بشکه فلزی می شود. برویم این مراحل را بررسی کنیم.

مرحله اول: باز کردن رول ورق

در این مرحله با استفاده از دستگاه های مخصوصی به نام «رول باز کُن» یا «کویل باز کُن»، ورق از حالت رول به حالت شیت (ورق) در می آید.  سپس ورق به سمت نواری به نام «نوار نقاله» می رود. وظیفه نوار نقاله، انتقال رول به سمت دستگاه برش است.

باز کردن رول ورق

مرحله دوم: برش ورق

برش ورق

در مرحله دوم از تولید بشکه فلزی، ورق ها  با دستگاه برش ورق می بُرند. این دستگاه دارای یک تیغه بسیار قوی به نام «گیوتین» است. برش ورق بشکه فلزی به ۲ روش خودکار و دستی انجام می شود.


مرحله سوم: شستشوی ورق

برای اینکه ورق مورد استفاده برای ساخت بشکه فلزی عاری از هر گونه چربی باشد، ورق را با آب گرم می شویند. در نتیجه، سطح ورق فسفاته شده و برای رنگ پذیری آماده می شود.

شستشوی ورق

مرحله چهارم: خم کردن ورق و ساخت بدنه بشکه

خم کردن ورق و ساخت بدنه

پس از شستشوی ورق ها، ورق ها توسط دستگاه رول فُرمینگ خم می شوند.  همانطور که ورق در دستگاه رو به جلو می رود، آرام آرام به شکل استوانه در می آید و  سپس درزهای استوانه یا همان بشکه را به یکدیگر جوش می دهند. بعد از ساخت بشکه، برجستگی هایی روی بشکه ایجاد می شود که به این عملیات اصطلاحا «خط زنی» می گویند.


مرحله پنجم: ساخت درب بشکه

ساخت درب بشکه

در مرحله پنجم از تولید بشکه فلزی، درب های آن ساخته می شود. در این مرحله با استفاده از دستگاه پرس پانچ، ورق بین پانچ و قالب قرار می گیرد و درب بشکه فلزی ساخته می شود. سپس درب ها به بالا و پایین بشکه به بشکه وصل می شوند.


مرحله ششم: آزمایش اُلتراسونیک و رنگ آمیزی

آزمایش اُلتراسونیک و رنگ آمیزی

با استفاده از آزمایش اُلتراسونیک (Ultrasonic Testing)، یکنواخت بودن رنگ آزمایش می شود. در تست اُلتراسونیک یا فراصوت، یک انرژی صوتی با فرکانس بالا به سطح فلز داده می شود و عیب های فلز مانند درز جوشکاری و ناصافی  سپس سطح داخلی بشکه با پوشش های محافظی مانند فنولیک، اپوکسی و لاک پوشانده می شود. در نهایت، سطح خارجی بشکه رنگ آمیزی می گردد. در واقع رنگ آمیزی خودش یک نوع آب بندی است.


کلام آخر

بشکه فلزی را با ورق های گالوانیزه، استیل و ورق روغنی St12 می سازند. بر اساس موادی که قرار است درون بشکه حمل شود، ورق انتخاب می شود. به عنوان مثال اگر هدف از تولید بشکه فلزی، حمل و نقل مواد غذایی و دارویی باشد از ورق استیل برای تولید استفاده می شود.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.