بررسی ۵ نوع از مهم ترین اتصالات جوشی فلزات

اتصالات در سازه های فولادی نقش توزیع نیرو را بر عهده داشته و تمام قسمت های یک سازه فولادی را در کنار یکدیگر نگه می دارند. یکی از انواع اتصالات مقاطع فلزی، اتصالات جوشی است که توانسته نقش بسیار کلیدی در صنعت ساختمان سازی ایفا کند. همچنین این اتصالات در پروژه هایی که طراحی و اجرای آن همواره با چالش هایی رو به رو است، چاره ساز می باشد. اما با تمام این موارد، الزاماتی وجود دارد که اتصالات جوشی باید بر طبق آن ها صورت گیرد؛ در این مقاله به صورت مختصر به آن ها اشاره خواهد شد.

پیش از شروع مقاله و به منظور کسب اطلاعات بیشتر پیرامون انواع اتصالات مقاطع فولادی، نیاز است ابتدا مقاله زیر را مطالعه کنید تا با پیش زمینه کافی، این مقاله را بخوانید. با آهن ملل همراه باشید.

# حتما بخوانید

آهن ملل

پیشنهاد کارشناس آهن ملل: مطالعه مقاله انواع اتصالات سازه های فولادی

اتصالات سازه فولادی

اتصالات جوشی فلزات چیست؟

اتصالات جوشی فلزات به فرآیندی گفته می شود که طی آن دو قطعه فلز در یک نقطه یا یک لبه به یکدیگر وصل می شوند.

برای انجام عملیات اتصالات جوش فلزات، جوشکار باید درک عمیقی از فنون و روش های مختلف مورد استفاده در این صنعت داشته باشد. قبل از هر چیز باید بدانیم که مقاطع مختلف به روش های مختلفی از جوشکاری نیاز دارند. در واقع همین موضوع باعث می شود که انواع گوناگونی از اتصالات طراحی شوند تا پاسخگوی کاربردهای متنوع و نیروهای وارد بر سازه باشند.

انواع اتصالات جوشی فلزات

انواع اتصالات جوشی با توجه به موقعیت قطعات متصل شده به یکدیگر دسته بندی می شوند. متداول ترین انواع اتصالات جوشی فلزات به شرح زیر می باشند.

  1. جوشی لب به لب
  2. پوششی
  3. سپری
  4. گوشه ای یا گونیا
  5. لبه یا پیشانی
  6. فورجینگ

اتصال جوشی لب به لب

یکی از متداول ترین انواع اتصالات جوشی، اتصال جوشی لب به لب می باشد. در این نوع اتصال از سیستم های لوله جوش داده شده، استفاده می شود. در این روش، اتصال لوله به لوله، لوله به فلنج و لوله به شیرآلات انجام می شود.

مهم ترین نکته که در این نوع اتصال باید به آن توجه نمود این است که ضخامت ورقه ها و لوله ها با هم برابر باشند. همچنین، اندازه محل اتصال باید در حداقل ترین حالت خود باشد. در حقیقت هرجا نیاز به جوشکاری باکیفیت باشد، از روش اتصال جوش لب به لب استفاده می شود.

اتصال پوششی

اتصال پوششی یکی از انواع اتصال جوشی محسوب می شود که مدت زمان انجام عملیات آن کوتاه است؛ در نتیجه بیشتر از سایر روش های اتصال جوشی، مورد توجه قرار دارد. برخلاف جوش لب به لب، در این روش، نیاز به برش و آماده سازی قطعات قبل از انجام عملیات نیست.

در این نوع اتصال، دو قطعه فلز به صورت پوششی رو هم قرار گرفته و یکدیگر را می پوشانند و می توان آن ها را به میزان کمی روی هم جا به جا کرد و به طور صحیح تنظیم نمود.

اتصال سپری

اتصال سپری یکی از انواع روش های اتصال است که شبیه حرف انگلیسی T می باشد. گاهی اوقات در ساخت نیم رخ های مرکب I شکل نیز از این نوع اتصال استفاده می شود. در اتصال سپری، قطعات با زاویه ۹۰ درجه در مرکز به یکدیگر جوش می خورند یا لبه یکی از قطعات با همان زاویه ۹۰ درجه در مرکز قطعه دیگر قرار می گیرد.

عمده کاربرد اتصال سپری در صنعت خودروسازی و ساخت ماشین آلات می باشد؛ اما از این روش، در انواع اتصالات جوشی صنعت ساخت و ساز مانند سخت کننده های تحت بار، نشیمن های طاقچه ای و تیر ورق ها نیز استفاده می شود.

اتصال گوشه ای

در اتصال گوشه ای یا گونیا، دو قطعه در یک زاویه مناسب به یکدیگر متصل می شوند که هم در قسمت بیرونی و هم در لبه دو قطعه، جوشکاری انجام می شود. این نوع اتصال مقاومت بالایی در مقابل پیچش دارد. به همین دلیل در ستون های مقاوم، تیرها و مقاطع مستطیل شکل استفاده می شود.

جالب است بدانید اتصال گوشه ای انواع مختلفی از اشکال جوش، مانند U شکل، V شکل، J شکل و جوش شیاری دارد. در صورت نیاز به مطالعه بیشتر جوش گوشه مقاله زیر را مطالعه نمایید.

# حتما بخوانید

آهن ملل

پیشنهاد کارشناس آهن ملل: مطالعه مقاله جوشکاری گوشه و کاربردها

جوشکاری گوشه

اتصال لبه یا پیشانی

دراتصال لبه یا پیشانی لبه های قطعات در کنار یکدیگر جوش می خورند و قطعات فلزی موازی با یکدیگر قرار می گیرند. در این نوع اتصال، ضخامت قطعات فلزی می‌ توانند کاملا با یکدیگر متفاوت باشند. از معایب اتصال لبه می توان به استحکام کم و شکنندگی آن اشاره کرد که این موضوع به دلیل عدم رسوب جوش در قطعات و شیارها می باشد.

فورجینگ

جوشکاری فورجینگ به عملیاتی می گویند که طی فرآیندی با ذوب قطعات، آن ها را به یکدیگر متصل می کنند. این روش جوشکاری نیاز به فلز پرکننده نداشته و آلودگی صوتی کمی ایجاد می کند. روش آهنگری برای ساخت دیگ‌ ها، مخازن تحت فشار و سلاح کاربرد دارد. توضیحات بیشتر درباره این مطلب را می توانید مقاله زیر را بخوانید.

# حتما بخوانید

آهن ملل

پیشنهاد کارشناس آهن ملل: مطالعه مقاله معرفی و مزایای جوشکاری فورجینگ

جوشکاری فورجینگ

انواع جوش

انواع جوش شامل موارد زیر می باشند.

  • جوش شیاری
  • جوش گوشه
  • جوش کام (جوش دکمه ای)
  • جوش انگشتانه (جوش انسدادی)

جوش شیاری

برای انجام جوش شیاری لازم است قطعات قبل از انجام عملیات آماده شوند. این کار به رسوب بیشتر آن ها کمک شایانی می کند. جوش های شیاری انواع مختلفی دارند که انتخاب هرکدام از آن ها وابسته به شکل هندسی قطعات می باشد. همچنین میزان جوش به کار رفته برای اتصال قطعات، جوش شیاری را به دو دسته نفوذ جزئی یا نفوذ کامل تقسیم می کند.

جوش گوشه یا گلویی

عمده کاربرد جوش گوشه یا گلویی در اتصالات قائم و مثلثی است. در نتیجه برای اتصالاتی جوشی مانند پوششی، سپری و گونیا استفاده می شود. یکی از مزیت هایی که جوش گلویی نسبت به جوش شیاری دارد، این است که در این روش نیاز به آماده سازی قطعات نمی باشد.

جوش کام و جوش انگشتانه

جوش کام برای پرکردن سوراخ های دایره ای شکل و جوش انگشتانه جهت پرکردن فرورفتگی های بیضوی انجام می شود. معمولا این نوع جوش نسبت به جوش های گوشه ای و شیاری کاربرد گسترده ای نداشته و فقط به منظور پرکردن شکاف ها و افزایش مقاومت قطعات استفاده می شود.

کاربرد اتصالات جوشی فلزات

انواع روش های اتصالات جوشی در صنایع مختلف مانند صنعت هوافضا، ساخت و ساز و خودروسازی کاربرد دارند. اتصال جوشی همیشه در ایده آل ترین حالت ممکن انجام نمی شود. در واقع جوش باکیفیت، به نوع جوش مورد نیاز، مهارت اپراتور و نوع اتصال بستگی دارد.

جمع بندی

با مطالعه این مقاله دریافتیم که اتصالات در سازه های فولادی نقش توزیع نیرو را بر عهده دارند و تمام قسمت های یک سازه را در کنار یکدیگر نگه می دارند. اتصالات جوشی انواع مختلفی دارند که با توجه به موقعیت قطعات متصل شده، دسته بندی می شوند.

در ادامه با متداول ترین انواع اتصالات جوشی و کاربرد آن ها آشنا شدیم. امیدواریم با مطالعه این مقاله، اطلاعات لازم و کافی پیرامون موضوع محتوا به دست آورده باشید، از همراهی شما سپاس گزاریم.

سوالات متداول مهم ترین انواع اتصالت جوشی فلزات

اتصال جوشی فلزات چیست؟

اتصالات جوشی فلزات به فرآیندی گفته می شود که طی آن دو قطعه فلز در یک نقطه یا یک لبه به یکدیگر وصل می شوند.

متداول ترین انواع اتصال جوشی کدامند؟

انواع اتصال جوشی شامل اتصال جوشی لب به لب، پوششی، سپری، گوشه ای و پیشانی می باشند.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.