واردات ورق گالوانیزه، رانت خواری یا کمک به تولید داخلی؟

واردات ورق گالوانیزه در کشور اخیرا گریبان گیر صنعت فولاد و تولید داخلی شده است. جالب تر این است که واردات این ورق ها با ارز نیمایی انجام می گیرد. مدیر عامل شرکت ورق خودرو چهارمحال و بختیاری در این باره اظهار کرد واردات ورق گالوانیزه «تهدیدی برای صنعت داخلی» است و شرکت ورق خودرو قابلیت تأمین ۱۰۰ درصدی نیاز خودروسازان را دارد. پس چرا همچنان واردات ورق داریم؟ آیا پای رانت در میان است؟


چرا واردات ورق گالوانیزه داریم؟

اول از همه باید بگوییم که واردات ورق گالوانیزه سرد و گرم چالش های خود را دارد. در همین راستا مدیر عامل شرکت ورق خودرو بیان کرد ارز نیمایی از «بزرگترین مشوق ها برای واردات» این ورق است. مسئله دوم، اجرای تعرفه های سنگین روی کالاها و اقدامات ضد دامپینگ چینی است که کشورهای دیگر اتخاذ کرده اند.

نکته: دامپینگ یا بازار شکنی (Dumping) زمانی رخ می دهد که یک تولید کننده قیمت یک کالا را در خارج از کشور، ارزان تر از قیمت داخلی می فروشد.

 وی در ادامه افزود که این اقدامات هم اکنون در کشورهای ترکیه و هند در حال اجرا است، ولی ایران هنوز تعرفه ای برای واردات کالا اعمال نکرده است! با این اوصاف، تولید داخلی دچار چالش های بزرگی خواهد شد و قیمت ورق گالوانیزه را در بازار تحت تأثیر قرار می دهد.


آمار واردات ورق گالوانیزه

در بحث واردات ورق گالوانیزه، اعداد و ارقام گویای رشد مثبت واردات این محصول بوده است. آمار محصولات فولادی در ۷ ماه سال ۱۴۰۳ نشان می دهد که مجموع واردات ورق گالوانیزه گرم و سرد نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲، رشد ۲۵.۴ درصدی داشته است. این در حالی است که کارخانه های تولید ورق گالوانیزه ظرفیت تولید بالایی دارند و می توانند ورق مورد نیاز خودروسازان را فراهم کنند، کما آنکه در سال ۱۴۰۲ شرکت ورق خودرو چهارمحال و بختیاری توانست ۳۱۰ هزار تُن ورق گالوانیزه تولید کند.


قیمت ورق گالوانیزه و قیمت خودرو

قیمت ورق گالوانیزه و قیمت خودرو رابطه مستقیمی با هم دارند. از آنجایی که قسمت های زیادی از خودرو مانند پوشش زیر بدنه، سیستم تخلیه و جلو بندی خودروها با ورق گالوانیزه ساخته می شود، بی شک قیمت خودرو را هم تحت تأثیر قرار خواهد داد.


امید به صادرات ورق گالوانیزه هست؟

در این خصوص باید بگوییم که شرکت های بزرگ تولید کننده این ورق، توانایی صادرات را حتی به کشورهای اروپایی دارند. منتها تحریم ها معضلی هستند که بر سر راه صادرات این محصول فولادی وجود دارد. همچنین تغییر قوانین و نبودن ثبات در تأمین محصولات، روند صادرات ورق گالوانیزه را دچار مشکل کرده است. کمک دولت و حمایت های سیاسی در این زمینه می تواند به تسهیل روند صادرات فولاد نیز کمک کند.

قیمت میلگرد
پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.