اهمیت ساخت اسکلت فلزی در ساختمان سازی

اسکلت فلزی ساختمان یکی از مهم ‌ترین شیوه ‌های اجرایی نوین برای انواع سازه ‌های ساختمانی و صنعتی می باشد که از نظر مهندسی مورد نظارت قرار می‌ گیرد. در گذشته از اسکلت های چوبی برای پایه و تکیه ‌گاه ساختمان‌ ها استفاده می شد، اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و علم مهندسی اکثراً از قطعات فلزی برای اسکلت‌ بندی ساختمان استفاده می‌ شود.

اسکلت نقش مهمی در ساختمان دارد، به همین دلیل لازم است طراحی و نصب آن ها بسیار بادقت انجام گردد، زیرا برخی از خطاها و سهل انگاری‌ های هنگام نصب هرگز جبران‌ پذیر نخواهد شد. آهن ملل شما را با نکاتی مهم در زمینه اهمیت نصب صحیح ستون فلزی و ساخت اسکلت فلزی آشنا می کند، با ما همراه باشید.

انواع اجزای اسکلت فلزی

ساخت فولاد معمولی شامل برش اعضای فولادی به طول صحیح و جوش دادن آن ها برای ساخت ساختار نهایی است. این فرآیند ساخت و ساز ممکن است به طور کامل در محل اجرا شود که به نیروی انسانی عظیم نیاز دارد. از طرف دیگر، برای بهترین نتایج می توان آن را تا حدی در یک کارگاه انجام داد تا شرایط کاری بهتر را فراهم کند و زمان کار را کاهش دهد.

فولاد فابریک: ساخت فولاد فابریک شامل برش اعضای فولادی به طول صحیح و جوش دادن آن ها برای ساخت  قطعه نهایی است. این فرآیند ساخت و ساز ممکن است به طور کامل در محل اجرا شود که به نیروی انسانی عظیم نیاز دارد. از طرف دیگر، می توان این فرآیند را در یک کارگاه انجام داد تا شرایط کاری بهتری فراهم شود و زمان کار کاهش یابد.

فولاد پیچ ​​و مهره ای: در این تکنیک، تمام اعضای فولادی سازه در خارج از محل ساخته و رنگ آمیزی می شوند، سپس به محل ساخت و ساز تحویل داده شده و در نهایت در جای خود پیچ ​​می شوند. این روش متداول ترین نوع روش در ساخت و ساز است.

انواع اجزای اسکلت فلزی
انواع اجزای اسکلت فلزی

مزایای اسکلت فلزی

اسکلت فلزی مزایای زیادی را برای سازندگان ارائه می دهد، اسکلت های فلزی ضایعات کمتری را تولید می کند. بر خلاف چوب، اسکلت فولادی پوسیده، پیچ خورده نمی شود و به طور طبیعی در برابر آتش و آفات مقاوم است. این ویژگی‌ ها منجر به ساختاری بسیار قوی ‌تر و بادوام‌ تر از سازه های دیگر است. استحکام بالای قاب فولادی به سازندگان اجازه می‌ دهد تا ساختمان‌ های بزرگ‌ تر، بلندتر و پیچیده‌ تر بسازند. به طور کلی مزایای اسکلت های فولادی عبارتند از:

استحکام بالا

فولاد چگالی بالاتری نسبت به الوار یا بتن دارد. به این معنی که برای همان ابعاد یکسان، فولاد سنگین‌ تر خواهد بود. با این حال، فولاد با طول ۵۰ میلی متر در 100 میلی متر می تواند بار بیشتری را نسبت به چوب با همان طول و عرض حمل کند. در عمل، این بدان معنی است که فولاد کمتری برای تحمل بار لازم است و در نتیجه کاهش هزینه های حمل و نقل مواد، کاهش نیروی کار و طراحی ساده ای را به همراه دارد.

طول عمر

فولاد می تواند بیشتر از چوب یا بتن دوام بیاورد، با این فرض که شرایط نگهداری آن مناسب باشد. برخلاف الوار، فولاد در طول زمان شکافته و دچار خزش نمی شود یا ترک نمی خورد. همچنین در برابر حمله حشرات آسیب پذیر نیست و فاقد تخلخل می باشد. بنابراین کپک ها نمی توانند رشد کنند. مقاطع فولادی در صورت افزایش رطوبت تاب خورده، پوسیده یا منبسط نمی شوند. برای محافظت از فولاد، پوششی از مواد مقاوم در برابر آتش و آب باید اعمال شود تا از کاهش مقاومت و زنگ زدگی جلوگیری گردد. مواد مقاوم در برابر آتش از از دست دادن استحکام و یکپارچگی فولاد در آتش جلوگیری می کند در حالی که مواد مقاوم در برابر آب از زنگ زدگی جلوگیری می کند.

تطبیق پذیری

فولاد سازه ای را می توان به اشکال مختلف ساخت. استفاده از فولاد امکان طراحی های خلاقانه و نوآورانه را فراهم می کند. معماران و دیگر طراحان از این قابلیت برای ایجاد سازه هایی استفاده می کنند که نه تنها از نظر زیبایی شناسی جذاب هستند، بلکه از نظر ساختاری نیز مقاومت خوبی دارند.

فولاد سازه ای همچنین امکان ایجاد ساختمان های با دهانه طویل و قابلیت ساخت آسمان خراش ها، پل ها و سازه های بسیار بلند را فراهم می کند.

مقرون به صرفه

از آنجایی که معمولا قاب های فولادی خارج از محل پروژه تولید می شوند، کارگران را می توان ۱۰ تا ۲۰ درصد کاهش داد. زمان ساخت و ساز کوتاه تر منجر به هزینه های تامین مالی و پرداخت بهره کمتر می باشد. فولاد بادوام است، بنابراین هزینه های نگهداری از نظر تعمیرات و تعویض آن می تواند کمتر باشد.

مزایای اسکلت فلزی
مزایای اسکلت فلز

مراحل ساخت اسکلت فلزی

برای نصب اسکلت فلزی ساختمان باید آموزش ها به صورت تئوری و عملی به افراد داده شود، چون هر اسکلت فلزی از قسمت‌ های مختلفی تشکیل شده است. بر همین اساس سازمان های فنی و حرفه ای وجود دارند که در برخی زمان های سال دوره های مهارتی برگزار می کنند. ساخت فونداسیون و اجرای اسکلت فلزی شامل مراحلی مختلفی اعمم از خاکبرداری، پیاده کردن نقشه، گودبرداری، اجرای بتن مگر، آرماتوربندی، قالب بندی، اجرای بیس پلیت و در نهایت جایگذاری ستون و تیرها می باشند که اجرای صحیح آن ها از اهمیت بالایی برخوردار است.

مراحل ساخت اسکلت فلزی

شما عزیزان می توانید برای اشنایی بیشتر درباره اسکلت فلزی و مراحل ساخت به مطلب “اسکلت فلزی و مراحل اجرای فونداسیون آن” مراجعه نمایید.

پیامدهای اجرای نادرست اسکلت فولادی

اگر نصب اسکلت فلزی به درستی انجام نشود، ایمنی ساختمان و مقاومت آن در برابر بلایای طبیعی، مانند سیل و زلزله افزایش پیدا خواهد کرد، اما در صورت عدم دقت و آگاهی لازم هنگام نصب این سازه ممکن است موارد اشتباهی صورت گرفته و کل ساختمان به دلیل یک سهل ‌انگاری از بین برود یا حتی خسارات جانی ایجاد شود.

این سازه‌ ها معمولا برای ساختمان های چند طبقه به کار برده می‌شوند و به همین دلیل از نظر مهندسی اهمیت زیادی در ساختمان دارند. در ساختمان های تک طبقه نیز می ‌توان از این اسکلت ‌ها استفاده کرد.

نصب اسکلت فلزی، دقت و دانش کافی می ‌خواهد و نیاز به تجربه و مهارت دارد چرا که در صورت انجام نا صحیح آن محاسبات و نتیجه ی کار تغییر خواهد کرد. تمام نکات مهندسی شده هنگام طراحی، اگر به‌ درستی انجام نشود، محاسبات و نتیجه آن نیز تغییر خواهد کرد.

اجرای نادرست اسکلت فولادی
اجرای نادرست اسکلت فولادی

جمع بندی

اجرای اسکلت فلزی ساختمان مهم‌ ترین قسمت ساخت یک سازه بعد از فونداسیون آن می ‌باشد. در صورتی‌ که نصب اسکلت فلزی به‌ درستی انجام شود، یک ساختمان با ایمنی بالا و مهندسی شده خواهیم داشت. در غیر این ‌صورت این سازه دوام زیادی ندارد و چه خسارات مالی و جانی، ایجاد می‌ کند.

اسکلت های فولادی دارای مزایا و معایبی هستند. استحکام بالا و مقاومت در برابر آتش سوزی و رطوبت از مزایای آن می باشند. همچنین این نوع سیستم سازه ای، مناسب ساختمان های بلندمرتبه و با دهانه طویل است. بنابراین برای انتخاب آن باید شرایط و نوع سازه مورد نظر را مورد توجه قرار دهید.

سوالات متداول اهمیت ساخت اسکلت فلزی

مزایای اسکلت فلزی کدامند؟

مزایای اسکلت فلزی در ساخت و ساز شامل استحکام و طول عمر بالا، مقرون به صرفه و غیره می باشند.

پیامدهای اجرای نادرست اسکلت فولادی کدامند؟

اگر نصب اسکلت فلزی به درستی انجام نشود، ایمنی ساختمان و مقاومت آن در برابر بلایای طبیعی، مانند سیل و زلزله افزایش پیدا خواهد کرد.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.