سازه LSF: مزایا و معایب +مراحل اجرا سازه LSF
در دو دهه اخیر برای تولید انبوه مسکن در اکثر نقاط جهان از سازه LSF استفاده شده است. سازه LSF یک سیستم پیش ساخته ساختمانی است و از مقاطع فولادی جدار نازک باز ایجاد شده است و روش تولید این مقطع فولادی با استفاده از عملیات نورد سرد می باشد. لازم به ذکر است از سازه LSF تنها در ساختمان هایی که تعداد طبقات محدودی دارند استفاده می شود.
سازه ال اس اف چه خصوصیاتی دارد؟ استفاده از این سازه چه مزایا و معایبی به دنبال دارد؟ در ادامه این مقاله از آهن ملل به بیان توضیحات بیشتر درباره سازه LSF می پردازیم با ما همراه باشید.
سازه LSF چیست؟
سازه LSF مخفف Light Steel Frame نوعی سازه فولادی سبک و پیش ساخته است و طی فرآیند نورد سرد تولید می شود. برای نصب این سازه غالبا از بولت ها و پیچ های سرمته ای استفاده می شود. برای ساخت سازههای ال اس اف از ورق گالوانیزه با عرض پروفیل متفاوت استفاده می شود و در صنعت ساخت و ساز به عنوان جایگزین سازه های فلزی یا بتنی کاربرد دارد. این سازه در ضخامت های متفاوت از ۰.۶ تا ۲.۵ میلی متر تولید می شود.
خصوصیات سازه LSF
سازه های ال اس اف دارای خصوصیات منحصربه فرد هستند که باعث تمایز آن ها با سایر سازه های فولادی است، برخی از این خصوصیات به شرح زیر است:
- کیفیت بالای محصول نهایی
- پیروی از استانداردهای جهانی
- مقاومت بالای محصول نهایی
- مقاومت در برابر خوردگی
- عایق صوتی
- قابلیت بازیافت
- تولید راحت محصول
- وزن سبک و مقاومت بالا
- سرعت اجرای بالا
- اجرای با کیفیت اتصالات
- حمل و نقل آسان
مزایای استفاده از سازه LSF
با توجه به خصوصیات سازه های ال اس اف، مزایای استفاده از آن به شرح زیر است:
- سرعت بسیار بالا در اجرا و نصب
سازه LSF به علت سرعت بالایی که در نصب و اجرا دارد باعث می شود که سرمایه به کار رفته در پروژه در کوتاه ترین زمان و با کیفیت بالا بازگردد.
- افزایش فضای مفید
سازه های LSF نسبت به روش های سنتی افزایش ۹ تا ۱۲ درصدی فضاهای داخلی مفید، همچنین جهت کاهش ضخامت دیوارها مورد استفاده قرار می گیرد.
- کیفیت بسیار بالا و یک دستی سازه
تولید مقاطع سیستم سازه های LSF (ال اس اف) در کارخانه انجام میشود سپس توسط مجریان متخصص اجرا میگردند به همین علت کیفیت سازه LSF نسبت به روش های سنتی بسیار بالا هستند.
- وزن سبک سازه
همانگونه که قبلا ذکر کردیم سازه های LSF سبک وزن هستند و در مقایسه با سازه های معمولی تقریبا ۲۵% تا ۳۰% می باشد که در نتیجه نیروی زلزله وارد شده به همین میزان کاهش پیدا می کند.
- اجرای اتصالات با کیفیت بالا
سازه LSF (ال اس اف) با ساخت و سازهای ستنی متفاوت می باشد در روش های ستنی به علت کیفیت پایین در اجرا در هنگام زلزله سازه مقاومت کمی داشته و باعث خرابی می شود. اما در سازه های LSF (ال اس اف) به علت وجود اتصالات دقیق، اجرای سازه یا ساختمان کیفیت بالایی دارد.
- عایق صوتی و کاهش مصرف انرژی
در سیستم LSF به دلیل خاصیت مناسب دیوارها که دارای عایق صوتی و حرارتی هستند. تبادل انرژی در سازه های LSF نسبت به سازه های انجام شده با روش سنتی بسیار کاهش می یابد که باعث می شود در طولانی مدت هزینه های حرارتی و انرژی، کاهش یافته و صرفه جویی شود. این عناصر حرارتی و صوتی از استانداردهای ضد حریق نیز برخوردار هستند.
- حمل و نقل آسان
سازه های LSF (ال اس اف) به علت وزن سبک و ابعاد کوچکی که دارد از حمل و نقل راحت و آسانی برخوردار است.
- قابلیت بازیافت
در سیستم LSF اجرای قطعات غیر سازه ای و سازه ای به صورت پیچی است به همین علت بازیافت و انتقال آن ها به سادگی امکانپذیر است.
- مقاومت و دوام بالا
سازه های LSF به گونه ایست که تمامی مقاطع آن به علت گالوانیزه بودن مقاومت مناسبی در برابر رطوبت و خوردگی داشته بنابراین در شرایط آب و هوایی مرطوب عمر مفید زیادی دارد.
- سهولت اجرا در تاسیسات برقی و مکانیکی
در فرآیند تولید مقاطع فولادی به منظور سهولت در نصب سیستم های الکتریکی مسیرهای استانداردی برای عبور تاسیسات مکانیکی و برقی در نظر گرفته می شود.
معایب استفاده از سازه LSF
علاوه بر مزایایی که برای سازه های LSF شرح داده شد استفاده از این سازه دارای معایبی نیز می باشد که این معایب عبارتند از:
- محدودیت در ابعاد دهانه سازه LSF
- محدودیت در تعداد طبقات قابل ساخت
- نیاز به نیروها و متخصصین خبره
- هزینه تقریبا بالا برای قطعاتی که در کارخانه با فلز گالوانیزه تولید می شوند.
مراحل اجرای سازه LSF
برای اجرای سازه LSF در صنعت ساختمان سازی، ابتدا طرح های معماری و نقشه های اجرایی تهیه می شود سپس اجرای سیستم براساس آن ها صورت می گیرد.
توجه: مهم ترین هدف اجرای سازه LSF، ایجاد پایداری در ساختمان می باشد.
مراحل اجرای سیستم LSF به شرح زیر می باشد:
- شالوده
- دیوار
- سقف
- تاسیسات
شالوده: برای نصب دیوارها در سیستم ال اس اف، ابتدا نواری به عمق ۴۰ تا ۵۰ سانتی متر اجرا می شود. طراحی شالوده باید به صورتی انجام شود تا تمام بارهایی که به دیوار وارد می شود به طور صحیح انتقال داده شود.
دیوار: برای اجرای این سازه، انکربولت هایی از قبل استفاده می شود. در این قسمت ابتدا تراکهای کف بر روی این انکربولتها نصب می شوند سپس به صورت کشویی استادها داخل تراک کف قرار می گیرند.
تراک: به اعضای افقی گفته می شود که به صورت کشویی از بالا و پایین استادها را در برمی گیرند.
استادها: اعضای قائم و اصلی برپایی دیوارها می باشند که در سیستم های سازه ای وظیفه آن ها تحمل بارهای ثقلی می باشد.
سقف: در سیستم ال اس اف از شیوه های اجرایی گوناگونی برای سقفها و بامها استفاده می شود. تیرریزیها معمولا در ساخت و ساز سقفهای میانی در سیستمLSF، در امتداد استادهای دیوار انجام می شود. برای پوشش دهی این سقفها از بتن ریزی یا نصب تخته های چوبی یا گچی انجام می گیرد.
تاسیسات: مقاطع CFS در واقع به عنوان تیرچههای سقف یا استادهای دیوار مورد استفاده قرار می گیرد این مقاطع دارای سوراخهایی می باشند که برای عبور و نصب تاسیسات از آنها استفاده می شود. به علت پیش ساخته بودن سیستم LSF امکان دسترسی به اتصالات جهت تعمیر، ترمیم و یا تعویض برخی قطعات به سادگی امکان پذیر می باشد.
جمع بندی
با مطالعه این مقاله دریافتیم که سازه ال اس اف یک سازه پیش ساخته و سبک است که بر پایه طرح معماری ساختمان تولید و نصب می شود. در طول مقاله با ویژگی ها و مزایا و معایب استفاده از این نوع سازه آشنا شدیم.
امیدواریم مطالعه این مقاله به خوبی شما را با سازه ال اس اف آشنا کرده باشد. در صورت تمایل نظرات خود را در این زمینه با ما در میان بگذارید، از همراهی شما سپاسگزاریم.
سوالات متداول مزایا و معایب سازه LSF
سازه LSF چیست؟
یک سازه پیش ساخته و سبک است که بر پایه طرح معماری ساختمان تولید و نصب می شود.
رایج ترین خصوصیات سازه ال اس اف کدامند؟
۱.وزن سبک و مقاومت بالا در برابر زلزله ۲.سرعت اجراب بسیار بالا ۳. اجرای با کیفیت اتصالات ۴.حمل و نقل آسان ۵.محصول نهایی دارای کیفیت بالاست.
مهم ترین هدف اجرای سازه ال اس اف چیست؟
مهم ترین هدف ایجاد این سازه، ایجاد پایداری در ساختمان می باشد.