توقف صادرات آهن
طبق بخش نامه جدید گمرک جمهوری اسلامی ایران، ممنوعیت موقت صادرات آهن، فلزات اساسی و گروه فرآورده های نفتی و پتروشیمی اعلام شد. فلزات اساسی شامل آلومینیوم، مس، سرب، نیکل، قلع، تیتانیوم و روی و همچنین آلیاژهای مس مانند برنج و برنز می شود. این ممنوعیت بر اساس بخشنامه گمرک جمهوری اسلامی ایران با شماره 1628476/1403 مورخ ۱۰ بهمن ۱۴۰۳ صادر شده است.
جزئیات توقف صادرات آهن
این بخشنامه گمرک مرتبط با کد تعرفه های مشمول بند ۱ ماده ۸ آییننامه اجرایی تبصره ۶ بند “ح” ماده ۲ مکرر قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز است. بر اساس این بخشنامه، صادرات اقلام محصولات فولادی و فلزات اساسی و گروه فرآورده های نفتی و پتروشیمی تا اطلاع ثانوی توسط پیله وران، مرزنشینان و شرکت های تعاونی آن ها تا اطلاع ثانوی ممنوع است.
تخلفات صنفی زیر ذره بین اداره تعزیرات
قاچاق آهن در کشور چندین بار توسط اداره تعزیرات مورد بررسی قرار گرفته است. به طور کلی اگر محصولی فولادی خارج از زنجیره آهن آلات عرضه و استفاده شود، قاچاق کالا و جرم به شمار می رود. از این موارد در کشور متأسفانه قبلا وجود داشته است به عنوان مثال در آذر ماه امسال، یک قاچاق میلیاردی فولاد و پتروشیمی در استان مرکزی کشف شد که متشکل از ۹۰۰ پرونده متخلّف صنفی و تولیدی به ارزش ۴۲ میلیارد تومان بوده است.
علاوه برا این، در سالهای گذشته قاچاق فولاد از ایران به افغانستان و پاکستان هم داشتیم. قبلا در سال ۱۴۰۳، حجم زیادی از محصولات فولادی ایران به پاکستان افزایش پیدا کرد تا جایی که انجمن فولاد پاکستان خواستار اتخاذ راهکارهایی برای جلوگیری از قاچاق فولاد و آهن به کشور پاکستان شد!
آمار صادرات فولاد ایران
صحبت از صادرات آهن و فولاد شد. بد نیست به آمار صادرات فولاد ایران هم نگاهی بینداریم. آمار محصولات فولادی در ۹ ماه سال ۱۴۰۳ نشان می دهد که حجم صادرات فولاد ایران از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا انتهای آذر، منفی ۲.۱۷ درصد تغییر داشته است. این در حالی است که ایران در زمینه تولید فولاد در رتبه دهم جهان قرار دارد. ایران توانسته در اواخر سال ۲۰۲۴، ۳۱ میلیون تُن فولاد تولید کند. همچنین انجمن تولید کنندگان فولاد ایران از تولید ۱۶ میلیون و ۴۳۱ هزار تُنی محصولات فولادی در ۹ ماه سال ۱۴۰۳ گزارش می دهد.