سوریه، شام آخرِ بازار فولاد ایران؟
امروز با ورود نیروهای مخالف مسلح دولت سوریه (شام) به دمشق و تسلط آن، رسما دولت سوریه سقوط کرد و رسانه های غربی از خروج بشار اسد از سوریه خبر دادند. با این اوضاع، بازار فولاد ایران هم در پاسخ به این خبر واکنش نشان داد و شاهد افزایش قیمت میلگرد 100 تا ۵۰۰ تومان در بازار فولاد بود. قرار بود که صادرات ۵۰۰ میلیون دلاری به سوریه انجام شود که فعلا در هاله ای از ابهام قرار دارد!
بن بست صادراتی فولاد ایران
بخشی از صادرات فولاد ایران در سال های اخیر علاوه بر کشور عراق به سوریه نیز انجام شده است. با شرایط پیش آمده فعلا کریدور اقتصادی سوریه-ایران مختل شده و بازار فولاد ایران را به شدت تحت تأثیر قرار داده است. باید منتظر ماند تا ببینیم اوضاع سوریه به چه سمت خواهد رفت. در حال حاضر یکی از مقاصد صادرات فولاد ایران دچار بحران شده و صادرکنندگان ایرانی را تحت فشار گذاشته است.
دور زدن بازار تا کی؟
با وجود اینکه مسیر ترانزیت عراق برای ایرانی ها امسال باز شده است، ولی باز هم تجار ایرانی باید کالاها را از بندر مرسین ترکیه به سوریه ارسال کنند یا اینکه از بندرعباس به بندر لاذغیه سوریه ارسال شود. ارسال بار از بندرعباس به بندر لاذغیه به دلیل مسیر طولانی، هزینه گزافی را به تجار ایرانی تحمیل می کند. از طرفی مشکلاتی در سیستم انتقال پول از سوریه به ایران نیز وجود دارد، زیرا تا تشکیل دولت جدید در سوریه اجازه خروج ارز به بازرگانان داده نمی شود. آیا فعلا راهی برای دور زدن بازار برای تاجران فولاد ایرانی وجود دارد؟
چرا بازار فولاد ایران تحت تأثیر تحولات سوریه قرار دارد؟
سوریه یکی از بزرگترین واردکنندگان فولاد از کشورهای ترکیه و سوریه در خاورمیانه است. پس با افزایش نا آرامی در سوریه با کاهش تقاضا برای محصولات فولادی روبرو خواهیم بود. از آنجایی که حجم چشمگیری از محصولات فولادی ایران به سوریه صادر می شد، با وجود این وضعیت شاهد نوسان قیمت محصولات در بخش صادرات خواهیم بود.
پس لزره های سوریه به بازار فولاد ایران
به دلیل جو روانی سیاسی-اقتصادی حاکم بر بازار فولاد ایران در وضعیت فعلی، ریسک بالا و عدم اطمینان، باعث شده تا قیمت آهن در روزهای اخیر افزایشی شود. البته نباید از این مسئله غافل شد که احتمال بازسازی سوریه می تواند دریچه جدیدی به روی صادرکنندگان آهن و فولاد ایرانی باز کند. هر چند که این امر زمان بر است و نیاز به برنامه ریزی و اتخاذ راهبردهای اقتصادی در سطح کلان دارد.