چه اتفاقی قراره سر بازار فولاد بیاد؟

به آخر سال که نزدیک می شویم، بازار فولاد همیشه پر جنب و جوش می شود. اما امسال با سال های دیگر فرق دارد. هم تحریم های نفت و گاز هست و هم عدم قطعیت در برنامه های دولت برای ثبات نرخ دلار. همه این موارد دست به دست هم می دهند تا باعث شود بازار فولاد کشش افزایش را نداشته باشد و قیمت ها افسار پاره کنند. حالا چه اتفاقی قراره سر بازار فولاد بیاد؟
ثبات نرخ ارز نداریم، بازار افزایشی است
دیروز نشست غیرعلنی مجلس درباره نرخ ارز برگزار شد و نمایندگان بیشتر از دولت انتظار داشتند تا دولت فعال تر عمل کند و به بحث کنترل ارز ورود کند. در حاشیه این جلسه هم یکی از نمایندگان مجلس گفته است که همتی وزیر امور و اقتصاد دارایی را محاکمه کنید! فعلا با این کشمش ها و عدم قطعیت در برنامه های دولت نباید منتظر ثبات نرخ ارز باشیم. تا آخر سال بازار فولاد افزایشی خواهد بود.
چرا بازار فولاد کشش افزایش قیمت ندارد؟
اکثر محصولات زنجیره فولاد در حال افزایش هستند. همین امروز، قیمت تیرآهن 100 تا ۵۰۰ هزار افزایش و قیمت میلگرد بین ۱۰۰ تا ۴۰۰ تومان افزایش داشته است. حالا چرا؟ علت اول آن قیمت شمش است. در صورتیکه قیمت شمش بالای 30 هزار تومان و در ادامه قیمت اسلب به ۳۵ هزار تومان ، بازار توان کشش آن را ندارد زیرا این محصول از محصولات پایه زنجیره فولاد به شمار می روند. این از علت اول.
علت دوم افزایش هزینه های تولید در کارخانه ها و هزینه های حمل و نقل است. بهای گاز مصرفی در واحدهای صنعتی و فولادی در بهمن ماه امسال ۱۷۲ درصد و در پی آن هزینه های حمل و نقل رشد ۲۵ درصدی داشته است، هر چه به پایان سال نزدیک می شویم با افزایش قیمت ها روبهرو خواهیم بود.
علت سوم عدم ثبات نرخ ارز است. افزایش نرخ ارز بی شک روی کلیه زنجیره فولاد تأثیر خواهد گذاشت چرا که بخشی از قیمت گذاری محصولات فولادی از جمله شمش بر پایه نرخ ارز است.
بازار جهانی فولاد بی تأثیر نیست
با نزدیک شدن به فصل گرما، بهای گاز در بازار جهانی کاهش پیدا می کند و روی بازارهای داخلی هم تأثیر می گذارد. منتها مسئله ای وجود دارد، تحریم های نفتی علیه ایران است. فروش نفت ایران که پایین بیاید، قیمت سوخت و هزینه های حمل و نقل را افزایش خواهد داد.