لوله مبلی چیست و ویژگی های آن
آیا با انواع لوله ها آشنا هستید؟ آیا لوله مبلی را می شناسید؟ با ویژگی ها و کاربردهای آن آشنا هستید؟ لوله مبلی از انواع لوله های فلزی است که دارای مقاومت بالا و در عین حال سبک است. لوله مبلی استحکام بالایی دارد که به همین جهت برای ساخت لوازم خانگی، مبلمان و صندلی، خودروسازی، دوچرخه سواری و غیره مورد استفاده قرار می گیرد. برای آگاهی بیشتر با ویژگی ها و کاربردهای لوله مبلی با ادامه مقاله با آهن ملل همراه باشید.
لوله مبلی چیست؟
لوله مبلی از انواع لوله های فلزی است و در اصل به لوله ای گفته می شود که توسط نورد سرد و از ورق روغنی تولید شود. لوله مبلی از ورق های نازک و دارای ضخامت کم و به وسیله روش نورد سرد تولید می شود یا با جوشکاری مقاومت الکتریکی با فرکانس بالا تولید می گردند.
این دسته از محصولات به دلیل مقاومت بالایی که دارند کاربرد گسترده ای در صنایع مختلف دارد. لوله مبلی را به عنوان لوله سبک یا لوله روغنی نیز می شناسند. لوله مبلی توسط فرآیند نورد سرد تولید می شود، به همین دلیل دارای ویژگی های منحصر به فردی می باشد.
بیشتر بخوانید: برای کسب اطلاعات بیشتر درباره لوله های فلزی و کاربرد آن ها در صنایع مقاله “لوله فولادی چیست و در کدام صنایع قابل استفاده است؟” را مطالعه نمایید.
ویژگی های لوله مبلی
استفاده از لوله های مبلی در صنایع مختلف به دلیل ویژگی های منحصر به فرد آن هاست. برخی از مهم ترین ویژگی های لوله های مبلی عبارتند از:
- قابلیت کشش سرد
- قطر و ضخامت با دقت استاندارد بالا
- قابلیت جوش پذیری و جوش برداری
- قابلیت آبکاری
- کیفیت سطحی بالا
- انعطاف پذیری و فرم پذیری در خم کاری و کشش
- قابلیت ضد خوردگی و پوسیدگی به دلیل آبکاری شدن
- مقاومت بالا در برابر دمای شدید و مواد شیمیایی چون اسیدها
انواع لوله مبلی
لوله مبلی مانند سایر لوله های فولادی انواع گوناگونی دارد.برخی از متداول ترین انواع لوله های مبلی عبارتند از:
- لوله سبک (لوله مبلی) بدون درز
- لوله سبک (لوله مبلی) درزدار
لوله سبک بدون درز
معولا لوله سبک بدون درز یا بدون درز جوش دیواره هایی با ضخامت کمتر و سبک وزن تر دارند.
لوله سبک درزدار
لوله سبک درزدار یا درز جوش مستقیم وزن سنگین تری داشته و جنس خشکی دارند و معمولا راست تر و با ثبات تر می باشند. لوله های مبلی وزن کم و مقاومت بالایی دارند که کاربرد آن در حوزه مهندسی مکانیک و صنایع ساختمان سازی باشد. در تولید و ضخامت ابعاد این محصول دقت بسیاری می شود به همین جهت در صنایع ظریف کاربرد گسترده ای دارد.
مزایا و معایب لوله های مبلی
استفاده از لوله های مبلی دارای مزایا و معایبی می باشد که به شرح زیر است.
مزایای استفاده از لوله های مبلی عبارتند از:
- قابلیت ضد خوردگی و پوسیدگی به علت فرآیند آبکاری
- قابلیت کشش سرد
- قابلیت آبکاری
- قابلیت جوش پذیری
- قابلیت انعطاف و فرم پذیری در عملیات کشش و خم کاری
- مقاومت بالا به مواد شیمیایی و دماهای بالا
- دقت بالای ابعادی در قطر و ضخامت
- کیفیت بالای سطحی
معایب استفاده از لوله های مبلی: قیمت لوله مبلی به دلیل این که ضخامت و وزن مناسبی داشته و بین مصرف کنندگان طرفداران زیادی دارد به همین جهت در مقایسه با لوله سنگین قیمت بالاتری خواهد داشت.
لوله مبلی از انواع لوله های فولادی است که با روش نورد سرد و از ورق روغنی تولید شود. لوله مبلی از ورق های نازک و دارای ضخامت کم و به وسیله روش نورد سرد تولید می شود یا با جوشکاری مقاومت الکتریکی با فرکانس بالا تولید می گردند. لوله مبلی دارای مقاومت بسیار بالا و وزن کم می باشد.
قیمت لوله مبلی
عوامل موثر در قیمت لوله سبک یا مبلی به شرح زیر می باشد:
- قیمت جهانی ورق سرد روغنی
- هزینه های فرآیند آبکاری
- هزینه تولید و انرژی کارخانه ها
- قیمت ارز
- تعرفه گمرکی
- کیفیت و برند
قیمت لوله سبک به طور متداول و معمولی در واحد وزن اعلام می شود که تعیین قیمت لوله مبلی وابسته به عوامل بالا می باشد. همان گونه که بیان شد در واحد وزن لوله مبلی یا لوله سبک از قیمت لوله سنگین از ورق سیاه به ضخامت 2 اینچ کمی بیشتر می باشد. هزینه واحد طول این لوله ها به دلیل ضخامت کمتر و وزن پایینتر نسبت به لوله های دیگر کمتر می باشد.
لوله آبکاری سرد از ورق های روغنی تولید می شود در طی این فرآیند آبکاری پوشش نیکل روی آن صورت می گیرد که قیمت این محصول تابع قیمت فلز نیکل می باشد. لوله آبکاری سرد جهت تولید و ساخت لوازم آشپزخانه و لوازم دکوری به کار گرفته می شود.
تولید این محصولات در کارخانه جات تولید کننده لوله های مبلی (لوله های سبک) با رعایت استانداردهای بین المللی، کیفیت عالی و قابلیت خمکاری انجام می شود.
مجموعه آهن ملل مناسب ترین و به روزترین قیمت لوله مبلی را ارائه می دهد.
کاربرد لوله مبلی
لوله مبلی به دلیل ویژگی های منحصر به فرد مانند مقاومت بالا، تحمل بار و وزن پایین کاربردهای ویژه ای در صنایع گوناگون دارد. لازم به ذکر است روز به روز بر کاربردهای لوله مبلی در صنعت افزوده می شود. مهم ترین کاربردهای لوله مبلی عبارتند از:
- صنعت هوایی
- لوازم خانگی
- اتومبیل سازی
- گلخانه
- تولید مبلمان
لازم است بدانید: استاندارد لوله مبلی براساس DIN EN 10 219 و 2394(1) 94-2 می باشد.
کارخانه های تولید کننده لوله مبلی
لوله مبلی در کشورمان ایران تولید می شود و تقریبا نیاز به واردات لوله مبلی در ایران نیست. از کارخانه های تولید کننده لوله مبلی می توان به کارخانه های زیر اشاره کرد:
- کارخانه لوله و پروفیل ساوه
- کارخانه لوله و پروفیل دلیجان
- کارخانه خاور هما
- مجموعه صبا
این کارخانه ها با رعایت تمامی استانداردهای بین المللی محصولاتی با کیفیت بسیار عالی و قابلیت خمکاری بالا تولید می کنند. لازم به ذکر است صادرات لوله مبلی در ایران از سال ۱۳۸۸ آغاز گردید.
جمع بندی
لوله مبلی از انواع لوله های فلزی است و در اصل به لوله ای گفته می شود که توسط نورد سرد و از ورق روغنی تولید شود. لوله مبلی از ورق های نازک و دارای ضخامت کم و به وسیله روش نورد سرد تولید می شود یا با جوشکاری مقاومت الکتریکی با فرکانس بالا تولید می گردند. از ویژگی های بارز لوله مبلی مقاومت بالا، تحمل بار زیاد و وزن پایین است.
سوالات متداول لوله مبلی
لوله مبلی طی چه عملیاتی تولید می شود؟
لوله مبلی از ورق های نازک و دارای ضخامت کم و بوسیله روش نورد سرد تولید می شود یا با جوشکاری مقاومت الکتریکی با فرکانس بالا تولید می گردند.
متداول ترین انواع لوله مبلی کدامند؟
لوله سبک (لوله مبلی) بدون درز
لوله سبک (لوله مبلی) درزدار
کارخانه های ایرانی تولید کننده لوله های مبلی کدامند؟
کارخانه لوله و پروفیل ساوه، کارخانه لوله و پروفیل دلیجان، کارخانه خاور هما، مجموعه صبا.