ساخت خرپا با قوطی

ساخت خرپا با قوطی در ایران بسیار رایج است به ویژه در گلخانه ها، خانه های ویلایی و سوله. قوطی هم سبک تر از تیرآهن است و هم قیمت پایین تری دارد. همچنین قوطی می تواند بارهای وارد به سقف را تحمل کند. برای همین است که اکثر افراد به ویژه پیمانکاران ساختمانی از قوطی برای ساخت خرپا استفاده می کنند. در این مقاله می گوییم که چگونه خرپا را با قوطی می سازند.

نسخه صوتی ساخت خرپا با قوطی

خرپا چیست؟

خرپا چیست

خرپا یک سازه مثلث، مستطیلی یا ذوزنقه ای شکل است که از اتصال چندین تیر، لوله و قوطی به یکدیگر ساخته می شود. از این سازه برای ساخت سقف سوله، کارخانه ها و سالن های ورزشی استفاده می شود. این سازه در برابر بار مقاومت بالایی دارد و هزینه ساخت آن پایین است.

# حتما بخوانید

آهن ملل

پیشنهاد کارشناس آهن ملل: خرپا در ساختمان چیست؟

خرپا چیست؟

 قوطی چیست؟

قوطی نوعی محصول فولادی مستطیل یا مربع شکل توخالی است.  قوطی با جوشکاری ورق های فولادی ساخته می شود‌.  این محصول برای ساخت ستون، خرپا، بنرهای تبلیغاتی و غیره کاربرد دارد.

برای اطلاعات بیشتر درباره کاربرد قوطی هم می توانید مقاله زیر را مطالعه کنید.

# حتما بخوانید

آهن ملل

پیشنهاد کارشناس آهن ملل: کاربرد قوطی در ساخت ساختمان فلزی

کاربرد قوطی در ساختمان

نحوه ساخت خرپا با قوطی

ساخت خرپا با قوطی در ۵ مرحله انجام  می شود که به شرح زیر است:

مرحله اول: تهیه نقشه خرپا با قوطی

تهیه نقشه خرپا

تهیه نقشه خرپا اولین مرحله ساخت خرپا با قوطی است. معمولا محاسبه خرپا با قوطی توسط مهندسان مربوطه انجام می شود.  اندازه قوطی ها و محل دقیق اتصالات قوطی ها در نقشه ذکر می شود. بسته به اینکه خرپای شما مستطیلی یا مثلثی باشد، طراحی آن هم متفاوت است.

مرحله دوم: انتخاب قوطی مناسب برای خرید

انتخاب قوطی مناسب برای خرید

برای ساخت خرپا با قوطی از قوطی های با سایز ۳۰*۳۰ یا ۴۰*۴۰ برای ضربدری ها (اضلاع وسط) و از قوطی سایز ۶۰*۳۰ برای ضلع اصلی با طول ۶ یا ۱۲ متری استفاده می شود. 

همچنین یک مسئله ای که باید برای خرید قوطی در نظر بگیرید، قیمت آن است. هر چه وزن قوطی بیشتر شود، قیمت آن هم بیشتر می شود. برای اطلاعات بیشتر از قیمت قوطی می توانید وارد لینک زیر شوید.

مشاهده قیمت و خرید انواع قوطی و پروفیل

آهن ملل؛ نماینده فروش قوطی و پروفیل

قیمت قوطی و پروفیل

مرحله سوم: جوشکاری قوطی ها

جوشکاری قوطی ها

 اول از هر چیزی، اضلاع اصلی خرپا را جوشکاری کنید. بر اساس طول دهانه های خرپا، اضلاع اصلی قوطی ۶، ۸ و ۱۲ متری هستند. سپس بر اساس نقشه،  قوطی ها را با دستگاه فرز برش دهید و آنها را به اضلاع اصلی جوش دهید.

مرحله چهارم: اطمینان از محکم بودن اتصال

آزمایش روی خرپا

معمولا برای سازه های بزرگ مانند پُل، سالن های ورزشی یا ایستگاه های رو باز مترو از خرپا با قوطی استفاده می شود. به دلیل اینکه این سازه ها حساسیت بالایی دارند، آزمایش های کمانش  و فشار روی خرپا انجام می گیرد. این کار توسط دستگاه های تست فشار و کمانش در کارگاه انجام می شود.


نکات لازم برای ساخت خرپا با قوطی

بعد از طراحی خرپا با قوطی بسته به نقشه ای که دارید باید ۲ نکته را رعایت کنید که عبارتند از:

  • برای ضربدرهای خرپا (اضلاع وسط خرپا) بسته به اندازه خرپا می توانید از قوطی های ۳۰*۳۰ یا ۴۰*۴۰ استفاده کنید. علاوه بر این، هر ۷۵ سانتی متر را می توانید با یک قوطی عمودی پر کنید. وجود قوطی های ضربدری در خرپا از این لحاظ اهمیت دارد که می تواند وزن را تحمل کند.
  • قوطی های ضربدری را حتما نصب کنید. اگر حتی یکی از قوطی های ضربدری نصب نشود، زمانی که برف و باران سنگین ببارد امکان خرابی سقف وجود دارد. زیرا روی سقف فقط بار خرپا وجود ندارد و فقط یک بارش برف سنگین می تواند به راحتی سقف را فرو ریزد.

انواع خرپا با قوطی

خرپا با قوطی در اشکال متنوعی ساخته می شود. نزدیک به ۷۰ نوع خرپا وجود دارد که از لحاظ شکل هندسی دسته بندی می شوند. منتها انواع خرپا به طور کلی در 4 گروه زیر قرار می گیرند:

۱- خرپا منحنی (طاقی)

خرپا منحنی

این خرپاها نیم دایره هستند. خرپا منحنی، یا روی زمین و یا روی یک ستون نصب می شود. از این خرپا ها برای ساخت گلخانه ها یا سوله های کوچک استفاده می شود. در شکل زیر یک نمونه از این خرپاها را مشاهده می کنید.

۲- خرپا مثلثی

خرپا مثلثی

خرپاهای مثلثی بیشتر به شکل مثلث متساوی الاضلاع ساخته می شوند. قوطی های وسط این خرپا معمولا به صورت زیگزاگی به اضلاع اصلی خرپا جوشکاری می شوند. کاربرد خرپا مثلثی برای ساخت پل، سوله، پارکینگ و سقف ویلا و غیره است.

۳- خرپا ذوزنقه ای

خرپا ذوزنقه ای

دهانه خرپا ذوزنقه ای معمولا بزرگتر است و دو ضلع کمکی برای تحمل بار بیشتر دارد. منتها وزن آنها بیشتر می شود. از این رو از خرپاهای ذوزنقه ای برای ساخت کارخانه ها، سوله و انبارهای بزرگ، سالن های ورزشی، نمایشگاه ها و پایانه های فرودگاه و قطار استفاده می شود.

۴- خرپا مستطیلی

خرپا مستطیلی

به دلیل ساده بودن طراحی و سرعت ساخت، خرپای مستطیلی برای ساخت انواع پلُ، بُرج و کارخانه ها استفاده می شود.


کلام آخر

ساخت خرپا با قوطی شامل ۴ مرحله اصلی تهیه نقشه، انتخاب سایز قوطی، جوشکاری و آزمایش های فنی می شود. توجه داشته باشید که برای سازه های بزرگ مانند پُل،  کارخانه، سالن ورزشی و غیره مرحله آخر اجباری است.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.