کاهش تولید فولاد ایران، ورق روغنی در صدر جدول
آخرین آمار انجمن تولید کنندگان ایران از کاهش تولید فولاد به ویژه در بخش ورق روغنی و شمش فولادی گزارش می دهد. ایران در ۸ ماه امسال مجموعا ۱۴ میلیون و ۸۳۵ هزار تُن محصول فولادی تولید کرده است. از این مقدار، تنها ۱ میلیون و ۷۵۱ هزار تُن مختص به ورق سرد (روغنی) بوده است که نسبت به ۸ ماه سال گذشته منفی ۱۳.۲ درصد تغییر داشت. همچنین تولید فولاد میانی (شمش، بلوم و اسلب) در این بازه زمانی ، ۴.۳ درصد کاهش یافت. اما به نظر شما علت آن چیست؟
علت کاهش تولید فولاد ایران
مهم ترین کاهش تولید فولاد ایران در چند ماه اخیر، محدودیت های گاز و برق بوده است. شروع زودرس قطعی گاز و کمبود برق در اواسط پاییز امسال، باعث شد تا تولید فولاد ایران را تحت تأثیر قرار دهد. این موضوع تا حدی صنعت فولاد را دامنگیر خود کرد که حتی باعث قطعی گاز در فولاد مبارکه شد. در ادامه، برخی کارخانه ها هم یا عرضه محصولات خود را در بورس کاهش دادند یا اصلا عرضه نکردند.
آهن اسفنجی، ناجی بازار آهن
ایران در ۸ ماه سال ۱۴۰۳ توانسته تولید آهن اسفنجی را ۱۱.۴ درصد افزایش دهد. به نظر می رسد آهن اسفنجی در پاییز امسال ناجی بازار آهن بوده و باعث شده تا تعادل بازار را تا حدی حفظ کند. آهن اسفنجی ماده اولیه کوره های ذوب در اکثر کارخانه های فولادی ایران است. خوشبختانه با وجود محدودیت های انرژی، موجودی آهن اسنفجی کارخانه ها پایین نیامده است. با این حال، در صورت ادامه قطعی برق و گاز، فولادسازان مجبور می شوند تا تولید خود را کاهش دهند و از ذخایر انبار آهن اسفنجی خود برداشت کنند. کاهش تولید آهن اسفنجی یعنی کاهش تولید محصولات فولادی و در نتیجه افزایش مقطعی قیمت آهن.
واحدهای تولیدی کوچک، قربانیان اصلی کاهش تولید فولاد
بیشترین ضرر تولید فولاد ایران به شمش فولادی وارد شده است. تولید شمش فولادی بیش از ۹۰ درصد تولید را تشکیل می دهد که در ماه های اخیر با کاهش تولید، قیمت بیشتر محصولات فولادی را تحت تأثیر قرار داده است. این وسط، واحدهای تولید کوچک و متوسط بیشترین ضرر را کرده اند که شامل بخش بزرگی از نوردکاران و فولادسازان خرُد می شود. با این اوضاع، انگیزه تولید کنندگان نیز پایین می آید. از طرفی، در بحث صادرات هم حال خوبی نداریم و با مشکل بازگشت ارزهای صادراتی مواجه هستیم.