قطعی گاز در فولاد مبارکه
قطعی گاز در فولاد مبارکه باعث شده است که تولید آهن اسفنجی این کارخانه متوقف شود و عملیات تولید ورق سیاه و روغنی را مختل کند. کارخانه فولاد مبارکه برای تولید آهن اسفنجی مورد نیاز خود از گاز استفاده می کند که با قطع شدن آن بخش نورد گرم نیز از کار افتاد. در این باره، معاون بهره برداری فولاد مبارکه گفته که بخش نورد گرم با این فشار گاز نمی تواند کار کند و در نتیجه نمی توان ورق گرم را در بورس عرضه کرد.
قطعی گاز، معضل همیشگی بازار فولاد در زمستان
در سال های اخیر قطعی گاز و محدودیت گازی برای کارخانه های فولادی بسیار مشاهده شده است. حدود ۲ ماه پیش هم در ابلاغیه شرکت گاز ایران برای تولید کنندگان آهن و فولاد، محدودیت مصرف گاز به ۲۵ درصد نیز اعمال شد. بعد از اعمال این محدودیت ها، تولید فولاد در کشور نیز دچار اختلال شد. با این وجود، شرکت فولاد مبارکه به منظور«حفظ پایداری تولید» محدودیت های مصرف گازی را با تأخیر در ماه آبان اعمال کرد.
تکلیف ورق های بورسی فولاد مبارکه چه می شود؟
طبق گفته های معاون بهره برداری فولاد مبارکه در حال حاضر به دلیل اینکه تمامی مدول های فولاد مبارکه از کار افتاده است، عرضه های بورسی در روزهای آینده دچار مشکل خواهد شد. مدول های فولاد مبارکه برای احیاء مستقیم و تولید آهن اسنفنجی طراحی شده اند. در صورت توقف این خط تولید، امکان عرضه ورق های فولاد مبارکه در بورس کالا در روزهای آینده وجود نخواهد داشت.
سرنوشت بازار آهن در دستان فولاد مبارکه
قطعی گاز در فولاد مبارکه به معنی توقف تولید هزاران کارخانه فولادی در کشور خواهد بود، زیرا بخش بزرگی از ورق مورد نیاز تولیدکنندگان محصولات فولادی ایران از این کارخانه تأمین می شود. با کاهش تولید و افزایش تقاضا، قیمت ورق از جمله ورق های سیاه و روغنی نیز افزایش خواهد یافت. همچنین بخشی از قیمت گذاری ورق فولادی در بورس کالای ایران انجام می گیرد که با عدم عرضه این ورق ها در بورس، بازار آهن دچار تنش خواهد شد.
در همین خصوص معاون بهره برداری فولاد مبارکه هم تأکید کرد عدم عرضه ورق های فولاد مبارکه باعث ابجاد التهاب در بازار می شود. توقف تولید و آن هم در ابتدای ورود به زمستان برای بازار فولاد شوک جدی به شمار می رود و برای فضای کلی کشور اصلا وضعیت خوبی نیست.
ظرفیت تولید فولاد مبارکه نصف شده است!
در حال حاضر ظرفیت فولاد سازی این کارخانه در بخش هایی که نیاز به برق دارد، نصف شده است. کارخانه فولاد مبارکه روزانه ۱ هزار و ۲۵۰ مگا وات برق مصرف می کند که با محدودیت های برقی، امکان برداشت برق به ۵۰۰ مگا وات رسیده است. بخشی از برق فولاد مبارکه برای روشن ماندن کوره های قوس الکتریکی مصرف می شود که فعلا ۳ عدد از آنها به دلیل محدودیت برق خاموش است.