استراتژی قیمت گذاری شمش فولادی در بازار ایران

قیمت گذاری شمش فولادی در بازار ایران استراتژی های خاص خود را دارد. قبل از هر چیزی به این دلیل که نرخ دلار روی قیمت فولاد اثر می گذارد، بخشی از قیمت گذاری شمش فولادی ناخواسته بر اساس دلار انجام می شود. از طرفی، بخش بزرگی از عرضه های شمش، در بورس کالا است و از این رو میزان عرضه این کالا روی کشف قیمت نهایی تأثیر دارد. پس در این خصوص دولت، بورس و قیمت های جهانی به عنوان ۳ بازیگر اصلی روی قیمت گذاری شمش فولادی تأثیر می گذارند. اما بر چه اساسی؟
اساس اول: صادرات شمش فولادی
دولت با تسهیل بازگشت ارز از صادرات نقش مهمی در کاهش قیمت داخلی شمش فولادی ایفاء می کند. قبلا پیچیدگی هایی زیادی برای بازگشت ارز حاصل از صادرات فولاد در سامانه نیما وجود داشت که تا حدی این مشکل با رفتن ارز نیمایی حل شد و بازار ارز توافقی جایگزین آن شد. در بازار توافقی، ارز حاصل از صادرات فولاد بر اساس میزان عرضه و تقاضا زیر نظر بانک مرکزی وارد نظام مالی کشور می شود. این کار باعث استحکام دلار می شود و می تواند بخشی از قیمت های شمش را به تعادل برساند.
ایران در حال حاضر به دلیل محدودیت های صادراتی که دارد، دچار معضلات زیادی شده است. به عنوان صادرکنندگان ایرانی مثال به جای اینکه مستقیما فولاد خود را به صادر کند، مجبور می شود تا آن را به کشورهای واسطه همچون ترکیه، امارات یا عمان بفروشند. نتیجه این می شود که یک سری که دلال برای فولاد ایران بوجود می آید و محصولات ایران را مفت می خرند!
اساس دوم: مدیریت عرضه
مبنای دیگری که شمش فولادی در ایران بر اساس آن قیمت گذاری می شود، میزان عرضه و تقاضا است. در صورتیکه نظارتی روی عرضه در بورس انجام نگیرد، تقاضا برای بیلت در داخل کشور نیز کاهش پیدا می کند زیرا با افزایش قیمت شمش فولاد میزان تقاضا تولیدکنندگان تمایلی برای خرید از بورس ندارند و مجبور می شوند برای کمبود موجودی یا از انبار خود برداشت کنند و یا شمش را به قیمت دلار آزاد بخرند که کاری معقولانه نیست.
اساس سوم: قیمت های جهانی
نرخ بیلت در جهان روی قیمت گذاری شمش فولادی در ایران بی شک تأثیر می گذارد. به عنوان مثال قیمت بیلت (شمش فولادی) صادراتی فوب دریای سیاه روی ۴۲۵ دلار باقی مانده است. یا به عنوان مثال در این هفته، قیمت بیلت های وارداتی به چین روی ۳۷۹ دلار به ازای هر تُن سی اف آر رسید.. چین به عنوان بزرگترین بازیگر اصلی فولاد در جهان، روی قیمت های شمش تأثیر می گذارد.