خداحافظی بازار آهن با ارز نیمایی
قرار است ارز نیمایی حذف شود که بازار آهن را تحت تأثیر قرار خواهد داد. بانک مرکزی طی اعلامیه ای اعلام کرده که از امروز ارز نیما به صورت توافقی انجام می شود و از ابتدای بهمن ماه شرکت های پتروشیمی، فولادی، پالایشی، صنایع فلزات رنگین و فرآوردههای نفتی، ارز حاصل از صادرات خود را در بازار توافقی ارائه می کنند. پس از اول بهمن، دیگر از سامانه معاملات نیما خبری نیست. با این حال برخی منابع رسمی، حذف ارز نیمایی ۶۵ هزار تومانی را تکذیب کرده اند و می گویند که معاملات نهایی هنوز انجام نشده است و تنها پتروشیمی ها در حال ثبت نرخ های پیشنهادی خود هستند.
بازار توافقی ارز چیست؟
بازار توافقی ابزاری است توسط بانک مرکزی طراحی شده است. صادرکنندگان ارز حاصل از صادرات را در بازار توافقی عرضه می کنند. پس از آن وارد کنندگان می توانند از همین بستر تقاضای ارز کنند. تفاوت اصلی ارز نیمایی با ارز توافقی در این است که ارز نیمایی توسط بانک مرکزی مشخص می شود، ولی ارز توافقی بر پایه عرضه و تقاضا مشخص می شود.
مزیت دلار توافقی برای بازار آهن چیست؟
دلار توافقی باعث می شود که ارز چند نرخی نداشته باشیم و نرخ ها فقط بر اساس یک بازار متمرکز تعیین می شود. از آنجایی که بخش بزرگی از بازار آهن تحت تأثیر نرخ ارز قرار دارد، بازار ارز به ثبات نسبی خواهد رسید و شاهد نوسان کمتری در مقاطع فولادی خواهیم بود.
تأثیر حذف ارز نیمایی بر بازار آهن
بازار توافقی بر پایه عرضه و تقاضا بنا نهاده شده است. بنابراین، اگر تقاضا برای ارز بیشتر شود، قیمت ارز هم افزایش پیدا می کند. حذف ارز نیمایی در این اوضاع بیشتر جو روانی بازار را متشنج می کند و باعث افزایش قیمت آهن خواهد شد. همچنین، تفاوت قیمت ارز در بازار آزاد و بازار توافقی باعث می شود تا قیمت نهایی محصولات فولادی نوسان کُند و فشار بیشتر به مصرف کننده نهایی وارد شود. همچنین در صورت اجرایی شدن این قانون، به دلیل اینکه بخشی از قیمت پایه محصولات فولادی در بورس بر اساس نرخ ارز انجام می شود، بازار داخل کشش آن را نخواهد داشت.
سردرگمی بازار آهن از حذف ارز نیمایی
با اینکه هنوز حذف ارز نیمایی ۱۰۰ درصد قطعی نشده است ولی بازار آهن دچار سردرگمی شده است. نگرانی شدیدی در مورد افزایش قیمت ها در هفته آینده وجود دارد. راه حلی که می ماند، افزایش صادرات فولاد است که آن هم فعلا در وضعیت ایده عالی قرار ندارد.